Cseh Tamás-emlékszámmal jelentkezik az Irodalmi Magazin

2018 április 29. vasárnap, 12:54

A 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművészt középpontba állító kiadványt pénteken mutatták be a fővárosi Cseh Tamás Archívumban.

Cseh Tamás

Cseh Tamás

“A lapszám tiszteletadás a hetvenöt éve született Cseh Tamás sokoldalú géniusza előtt: tematikus egységekbe foglalva mutatja be a művész zenei, színház- és filmművészeti, képzőművészeti tevékenységét, valamint kollegiális, kulturális és társadalmi kapcsolatrendszerét” – írták a szervezők. A kiadvány több interjút közöl – például Törőcsik Marival, Maár Gyulával, Földes László Hobóval, Hanák Gáborral -, olvasható továbbá egy beszélgetés az énekes nővérével, Cseh Sárával, aki gyermekkori-családi élményeket elevenített fel.

A tematikát tizennégy kortárs író, költő elmélkedése, esszéje, vallomása állítja keretbe Cseh Tamás egy-egy kedvencének kiemelésével. A lapszám gondolati íve Cseh Tamás karizmatikus dalnokszerepét összekapcsolja a Kádár-korszak és a rendszerváltozás kollektív alapérzéseivel, az énekes előadói kultúrájának és közösségszervező erejének szempontjával. A reprezentatív képanyag a többrétegű szövegépítkezés méltó kiegészítője, egy egyedi művészi életút és korrajz kifejezője.

A lapszám pénteki esti bemutatójának vendége Császár Bíró Éva, Cseh tamás özvegye, illetve Cseh Sára volt. A rendezvényen Hanák Gábor, a Cseh Tamás Archívum alapítója az eseményre készített videoválogatást mutatott be; az emlékszámot Mórocz Gábor irodalomtörténész, az Irodalmi Magazin szerkesztője, valamint Zsille Gábor költő, a Magyar Napló irodalmi folyóirat szerkesztője prezentálta. Az ünnepélyes bemutatón, emlékezésen Cseh Tamás egykori zenésztársai, Novák János zeneszerző, előadóművész és Víg Mihály zeneszerző, előadóművész is részt vettek.

Cseh Tamás január 22-án lett volna 75 éves. A kilenc éve elhunyt művész Bereményi Géza szövegíróval közös négy évtizedes alkotópályája során mintegy húsz albumot készített.

Forrás: MTI, Színház.org