Flashmob, gálakoncert és díjátadó is lesz a Táncház Napja alkalmából

2018 május 02. szerda, 9:04

A budapesti Liszt Ferenc tér lesz idén a Táncház Napja rendezvény központi helyszíne, ahol egész nap tánc- és énektanítással, gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, az Írók Boltjában népmesével várják az érdeklődőket május 5-én.

Ezen a napon az ország számos pontján és a határokon túl is számtalan program hívja fel a figyelmet a táncházmozgalom értékeire a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület közös rendezvényén.

Vadrózsák Néptáncegyüttes / Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapesten, a Liszt Ferenc téren tanulhatunk többek között mezőföldi, gömöri, csíki, moldvai, mezőségi és délszláv táncokat a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Bihari János Táncegyüttes, a Tabán Szerb Táncegyüttes tagjaitól a Borfolk zenekar, a Babra zenekar kíséretében, valamint somogyi népdalokat és népi gyermekjátékokat.

A kézműves sátorban délelőtt 10-től este 6-ig belekóstolhatunk a bőr- és gyöngy ékszerek készítés, körmöcskézés, szalagszövés, fonások, mézeskalács díszítés, kötélverővel barátság karkötő készítés és rongybaba készítés rejtelmeibe. A legmodernebb technológia segítségével körülnézhetünk az Országos Népművészeti Kiállítás termeiben, különleges, eddig sosem látott  nézőpontokból vizsgálhatjuk meg a népi iparművészet válogatott darabjait, vagy benézhetünk a színfalak mögé, és egy- egy perc erejéig akár együtt léphetünk fel a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival is. Az Írók Boltjában pedig 11 és 17 óra között meséléssel és gyermekfoglalkozással várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. A Liszt Ferenc téri egész napos program után este közösen vonulnak át a résztvevők a Liszt Ferenc térről a Rácskertbe, a nap hivatalos esti táncházába. Ott fellép a Zagyva Banda, a házigazda pedig Szente János lesz.

Zagyva Banda

Idén a táncház napját megelőző napon, május 4-én kerül sor a hagyományos gálakoncertre és a Halmos Béla-díjak átadására a Zeneakadémián. Az ünnepi koncert címe Mestereink öröksége lesz, a fellépők ezzel állítanak emléket egyfelől a korábbi korszak néhány kiváló népzenekutatóinak Seprődi Jánosnak, Lajtha Lászlónak vagy Jagamas Jánosnak, valamint a közelmúltban elhunyt folkloristáknak Kallós Zoltánnak és Borbély Jolánnak. A koncert szerkesztője Árendás Péter.

Az előadás előtt a Zeneakadémián múltidéző beszélgetést szerveznek Kallós Zoltán emlékére, a beszélgetés moderátora Sándor Ildikó lesz.

A Táncház Napja beharangozására flashmobokat is tartanak Budapest különböző pontjain: május 2-án az Újbudai Babszem Táncegyüttessel lehet találkozni a Móricz Zsigmond körtéren, május 3-án a Keletinél tart moldvai flashmobot a Hencida Táncegyüttes, május 4-én pedig a Zeneakadémia előtt küküllőmenti villámcsődületet szerveznek.

A Táncház Napja élő közvetítését itt lehet majd követni:

Részletes program ide kattintva.