Shakespeare művei voltak a középpontban a X. Országos Dráma Tanulmányi Versenyen

2018 május 17. csütörtök, 10:09

A 9–10. évfolyamos gimnazistákat megszólító, X. Országos Dráma Tanulmányi Verseny döntőjét 2018. május 11-12-én rendezte meg a Theatrum Scholae Közhasznú Alapítvány a Toldy Ferenc Gimnáziumban.

William Shakespeare / Forrás: bbcamerica.com

Az első forduló 180 perces írásbeli feladatlapja után, amely színházi, drámai és irodalmi műveltségi és kreatív feladatokat tartalmazott, a továbbjutó 50 diák nyújtott be pályamunkát a második fordulóba. A kiemelt téma idén Shakespeare drámái és a korabeli színház volt.

A második fordulóban a 3–5 oldal terjedelmű kritikákat, vagy a megadott drámákból készült jelenetek felvételeit Lőkös Ildikó dramaturg és Csizmadi Tibor rendező zsűrizte. Az értékelést követően 20 diák jutott be a döntőbe – az ország különböző városaiból, 9 különböző iskolából – amely szervezésében (Bujtor Anna, Eck Júlia és Knuth Barbara munkájának köszönhetően) minden évben rendkívül fontos az a szándék, hogy a diákok ne csak elméleti tudásukról adjanak számot, hanem a gyakorlatban is megmutathassák felkészültségüket, rátermettségüket. Így Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor színházi rendező és Perényi Balázs drámatanár az elméleti felelet,  a hozott egyéni produkciók és a páros improvizációk alapján állította fel az idei verseny rangsorát.

A Játékszín, a Jurányi Közösségi Inkubátorház, a Katona József Színház, Nemzeti Táncszínház, az Opera, az Örkény Színház, az Ódry Színpad és a Vígszínház ajánlott fel tiszteletjegyeket.

Helyezettek:

  1. Mali Máté – Leőwey Klára Gimnázium, Pécs (felkészítő tanár: Vatai Éva)
  2. Birta Noémi – Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda (felkészítő tanár: Csonta Noémi Kriszta)
  3. Szűts Emese – Szent István Gimnázium, Budapest (felkészítő tanár: Kiss Gabriealla)
  4. Rózsa Gabriella – Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest
  5. Bögre Réka – Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, Pécs
  6. Korbai Gyöngyvirág – Toldy Ferenc Gimnázium, Budapest
  7. Török Edina – Katona Színjátszó Kör, Kecskemét
  8. Sorosi Eszter – Eötvös József Gimnázium, Budapest
  9. Loboda Izabella – Garay János Gimnázium, Szekszárd
  10. Kullai Adél – Szent István Gimnázium, Budapest