Nemzetközi workshopot tartanak a szombathelyi színházban

2018 május 23. szerda, 16:23

A kutatási alapú színházi előadás létrehozása érdekében a Weöres Sándor Színház egy nemzetközi workshopnak ad otthon május 22-től 25-ig.

A Weöres Sándor Színház előző év októberében csatlakozott a negyven európai színházat tömörítő Európai Színházi Konvencióhoz (ETC). A konvenció keretében a színházi szakemberek kölcsönösen cserélnek tapasztalatokat, igyekeznek egymás intézményeit, előadásait megismerni, különleges színházi formákkal kísérleteznek, új közönségszervezési utakat kutatnak, a színház digitális megjelenési formáira kínálnak alternatívákat.

Weöres Sándor Színház / Forrás: Wikipédia

Ugyancsak tavaly októberben, az ETC-csatlakozással egyidőben a színház a YOUNG EUROPE III. programhoz is csatlakozott, amelynek lényege, hogy a színház egy kétéves együttműködés során a düh témájában tematikus ifjúsági előadást hoz létre közösen a berlini Deutsches Theaterrel és az amsterdami De Toneelmakerij-jal.

A kutatási alapú színházi előadás létrehozása érdekében a Weöres Sándor Színház egy nemzetközi workshopnak ad otthon május 22-től 25-ig. A több vendég előadót felvonultató programon itt lesz például Csepeli György szociálpszichológus, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar professzor emeritusa, a Szociológia Doktori Iskola, Interdiszciplináris Társadalmi Kutatások Doktori Programjának alapítója, programvezetője.

A projekthez kapcsolódóan hirdette meg a színház mininovella-pályázatát 13 és 17 év közötti Vas megyei fiatalok részére Családom és egyéb állatfajták címmel. A pályázat címadója és ihletője Gerald Durell híres regénye. Az eredményhirdetésre május 22-én, 14 órakor a színházban a nemzetközi workshopon kerül sor.

Ezen a napon a holland DE TONEELLMAKERIJ ifjúsági színház előadása is látható angol nyelven.