“A színház erejével” – Látássérültekért kampányol Scherer Péter

2018 május 25. péntek, 10:13

A színművész – aki korábban Vakság címmel állította színpadra egy vak lány történetét – az Arany Bot Díj zsűrijében tevékenykedik a vakok és látássérültekért.

A 2012-ben bemutatott Vakság című előadás szövegkönyve vak és látássérült emberek beszámolói, valamint az alkotók történetei alapján készült. A Nézőművészeti Kft. előadása egy, a látását fokozatosan elvesztő nő történetén keresztül beszél a vakságról, bemutatva a betegség különböző stációit kísérő lelki hullámvasutat. A főszerepet Sárosdi Lilla játssza.

Balogh Anikó és Scherer Péter / Fotó: Bízz Vakon Közhasznú Egyesület

Balogh Anikó és Scherer Péter / Fotó: Bízz Vakon Közhasznú Egyesület

Scherer Péter, a darab rendezője a próbafolyamat, valamint az azt követő színházpedagógiai beszélgetések során mélyebben megismerte a látássérültek világát. „Azóta eltűnt belőlem egy bizonyos álszemérmesség azzal kapcsolatban, hogy megszólítsak, vagy hogy hogyan szólítsak meg egy vak embert. A vakság mindennapos, nem kell úgy csinálni, mintha nem lenne, de elbagatellizálni sem szabad. Szerintem fontos erről a témáról beszélni, és úgymond edukálni egy kicsit. Én a színház erejével veszem ki a részem ebből a folyamatból, így tudok beszélni az ehhez hasonló tabu dolgokról” – nyilatkozta az alkotó.

A művész a Bízz Vakon Közhasznú Egyesület felkérésére csatlakozott az Arany Bot Díj zsűrijéhez. A projekt keretén belül országosan várják az ajánlásokat a díj weboldalán augusztus 31-ig.

Az Arany Bot Díjra elsősorban látássérültek javaslatait várják, de bárki tehet ajánlást a díjra érdemes személy, vagy szervezet bemutatásával. A Láthatatlan Kiállítás az első száz érvényes jelölés beküldőjét páros belépőjeggyel ajándékozza meg.