Hallgatni Aranyt! – 70 színész közreműködésével készült online hangoskönyv

2018 június 06. szerda, 13:17

Elkészült az Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazó online hangoskönyv.

Arany műveit 70 színész előadásában hallhatjuk, a hangoskönyv már elérhető a Hallgatni Aranyt! kezdeményezés internetes oldalán.

A 70 kiváló színész tolmácsolásában elhangzó szövegeket bárki elérheti a Hallgatni Aranyt! kezdeményezés internetes oldalán – mondta el Kucsera Tamás Gergely a projektzáró sajtótájékoztatón. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára szerint oktatási segédanyagként is használható az internetes oldal, amelyre a hanganyagok és szövegek mellett irodalomtudományi elemzések, valamint a színészekkel készített werkfilmek is felkerültek. A tervek szerint a honlap anyaga a jövőben is bővülni fog. Az MMA az elmúlt két hónapban 15 iskolában tartott rendhagyó irodalomórákat és népszerűsítette a projektet. Náray Erika színművész, a roadshow háziasszonya kiemelte: a turnén 4000 kilométert utaztak és 1100 gyerekhez jutottak el.

A felvételek rögzítése ősszel kezdődött a Budapest Music Centerben (BMC) Markovits Ferenc rendezésében. A 70 résztvevő színész között volt Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Császár Angela, Csuja Imre, Haumann Péter, Jordán Tamás, Máté Gábor, Mécs Károly, Molnár Piroska, Oberfrank Pál, Ráckevei Anna, Schell Judit, Tenki Réka, Vecsei H. Miklós, Gál Tamás és Bogdán Zsolt is.

Markovits Ferenc a produkciók közül kiemelte Arany két négysorosát szavaló Szacsvay László teljesítményét, aki nagyon érzékenyen ragadta meg, miként lehet egy egész életszemléletet egy rövid előadásba sűríteni. A rendező szerint Láng Annamária teljesen újszerűen szavalta az Ágnes asszonyt, míg Mácsai Pál rendkívüli belső átéléssel mondta fel Arany Gyulai Pálnak írt, egész életét elmesélő levelét.

A projekt ötletgazdája Rátóti Zoltán, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője volt. A szövegek kiválasztásában és előkészítésében neves Arany-kutatók, Szörényi László, Korompay H. János és Kulin Ferenc működtek közre.

 
 

Kapcsolódó anyagok