Bérczes László, Szarvas József és Gáspárik Attila könyvbemutatójára is sor kerül a POSZT-on

2018 június 07. csütörtök, 13:13

Bérczes László és Szarvas József Könnyű neked, Szarvas Józsi…, valamint Gáspárik Attila Teátrális világunk című könyve is bemutatásra kerül a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozón.

Bérczes László – Szarvas József: Könnyű neked, Szarvas Józsi…
( a Magvető Tények és Tanúk sorozata)

Hogyan lesz egy hentestanulóból színész? Hát így: egy Debrecen melletti tanyán kell hozzá nevelkedni, operaénekesnek kell készülni, titokban a Táncdalfesztivál sztárjáról, Kovács Katiról ábrándozni, a debreceni Húsfeldolgozó Szakmunkásképzőbe járni… Két évvel később a vágóhídon kell dolgozni, meg kell alakítani a “Húsosok” színjátszó csoportot, aztán előbb kell felvételt nyerni a Színművészetire, mint ahogy az ember megszerzi az érettségit. A Vígszínház és Kaposvár után az új Nemzeti Színház nyitó előadásában Ádámot kell játszani Az ember tragédiájában, és 2007-től az őrségi Viszák: a Tündérkert és a Kaszás Attila Pajtaszínház, meg Budapest között kell megosztania az idejét annak az embernek, aki elénk tárja nem mindennapi kanyarokban bővelkedő, gazdag életútját ebben a könyvben. Szarvas József rövid “novellákban” felvillanó visszatekintését, amelyet Bérczes Lászlóval közösen írtak-szerkesztettek kötetbe, a családi fényképek mellett a színházi és filmes pálya kiemelkedő pontjait megidéző fotók teszik teljessé.

Helyszín: Coolotur Cafe Pécs, június 11., 17:00

 

Gáspárik Attila: Teátrális világ(unk)

Gáspárik Attila könyvsorozatának második kötete, a Teátrális világ(unk) tovább finomítja az előző könyvben (A színház kiterjedése) oly kitűnően vizsgázott – több nézőpontú – elemző viszonyulást. A szerző itt is a színház belső, szakmai világának olyan részleteit mutatja be, amelyeknek igazi dimenzióiról keveset tudhat az olvasó. Ugyanakkor állandóan meglepnek, sokszor szinte sokkolnak Gáspárik merész kitekintései: a társadalom egészére (történeti, politikai dimenziókra). E két pólus között ingázó könyvet jellemzi: egyrészt a szakmai hozzáértés, tájékozottság és innováció, másrészt pedig a történelmi-közéleti beágyazottság, függőség és ennek (művészeti!) következményei. Ezt a fajta sokszoros összetettséget érezzük Gáspárik Attila könyvének minden lapján: beszéljen társulaton belüli erőtérről, a jó főiskola és jó színház összefüggéseiről, színházról és “lóvéról” (finomabban: finanszírozásról), a hiányzó európai (és regionális) kultúra koncepcióról… – végig egy minőségi színház képe dereng fel Teátrális világunkban.

Helyszín: Coolotur Cafe Pécs, június 8., 16:00