Pura Poesia – Gryllus Dorka Juhász Anna vendége volt

2018 július 19. csütörtök, 11:26

A Pura Poesia – Irodalmi notesz harmadik vendége Gryllus Dorka volt, akinek az irodalomról elsősorban annak színpadi megformálása jut eszébe. Volt Roxane a Cyrano-ban, Eliza a My fair lady-ben. Van, hogy Frida Kahlo a színpadon, de Juhász Annának legtöbbet Anna Karenináról mesélt.

Arról, hogy hogyan találta meg a Trojka Társulat áprilisban bemutatott Anna Karenina című előadásának főszerepe, Gryllus Dorka így nyilatkozott: “Egyszer csak odajött hozzám Soós Attila (Az előadás rendezője – a szerk.) és azt kérdezte: “Nem akarod eljátszani az Anna Kareninát?” (…) Attila fantasztikus rendező, kevés ilyen alkotóval találkoztam életemben, aki ennyire felszabadult, magabiztos és ekkora teret ad a színészeinek, akiket alkotótársaknak tekint. Nagy élmény volt vele dolgozni” – mesélte a színésznő.

A darabot a Kugler Art különleges tereiben játsszák, melynek kapcsán Gryllus Dorka elárulta: “Attila koncepciója az volt, hogy ez egy szobaszínházi előadás legyen, amit bárhol el tudunk játszani. Csak két szék kell hozzá meg egy bőrönd és elvisszük akárhova. Azt akartuk, hogy ez a szerelem úgy történjen meg, hogy a nézők ne lássák meg, miközben látják. Ez jó játék nekünk, színészeknek is, hogy lehet halkan és közel beszélni is egymáshoz a darab közben” – mondta.

Gryllus Dorka kiemelte: “Szerintem Anna csak belesodródik a sztoriba, ez az a helyzet, amikor az ember nem is fogja fel belülről, hogy mekkora bajban van. Mindenki tudja, hogy itt van egy gyerek, egy család és egy szerelem és a köztük való vívódásban van egy pont, amikor Anna elveszti ezt a gyereket. Ezen a ponton mondtam azt a próbán, hogy inkább holnap csináljuk, mert ez most nem megy, nem szeretnék ezen gondolkozni (…) Színészként az egy nagyon nagy boldogság, ha egy ilyen nagy sorsot eljátszahatsz, mint az Annáé (…) Mostmár dolgozhatunk, és nem nyomnak rád bélyeget, ha elválsz, de ugyanúgy élnek nők anyagi kiszolgáltatottságban és van, hogy bizonyos helyzetekben jobban megveti őket a társadalom, mint a férfiakat” – szögezte le a színésznő.

 

Az “Anna Karenina” legközelebb augusztus 4-én Szegeden, a Thealter Fesztiválon lesz látható.