Artisták is köszöntötték a 85 éves Vásáry Tamást

2018 augusztus 13. hétfő, 16:13

A komolyzene és a cirkuszművészet képviselői szombat este közösen köszöntötték a 85. születésnapját ünneplő Vásáry Tamást. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművészt és karmestert a ünnepi családi vacsorát követő hazatérésekor a lakása előtt érte a meglepetés köszöntés.

Vásáry Tamás és Fekete Péter / Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Vásáry Tamás és Fekete Péter / Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

A Fekete Péter kulturális államtitkár által szervezett eseményen Völner Eszter operaénekesnő a Kodály Zoltán által gyűjtött, Serkenj fel, kegyes nép! című népdalt adta elő Bálint Károly, a Fővárosi Nagycirkusz művészének zongora kísérete mellett.

A cirkuszművészetet a Fővárosi Nagycirkusz műsoron levő Atlantic Flight – Nagy Cirkuszi Utazás című program egyik orosz fellépője, Bakalkina Mariia artistaművész képviselte, aki a mester Bartók Béla úti lakása előtt felállított a zongora tetején légies könnyedségű kézegyensúlyozó produkciót adott elő. A művész születésnapi köszöntése szeptemberben folytatódik a Zeneakadémián, ahol hangversenyt rendeznek a tiszteletére.

Vásáry Tamás már gyermekkorában rendszeresen zongorakoncerteket adott, és nagyon fiatalon megnyerte a Zeneakadémia Liszt-versenyének első díját. A világ számtalan pontján fellépett a világ legfontosabb zenekaraival és a legismertebb karmesterekkel. Dirigensként több mint 100 zenekarral dolgozott. A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett alkotó munkásságáért 1951-ben Liszt Ferenc-, 1998-ban Kossuth-díjat vehetett át, kétszer kapott köztársasági elnöki kitüntetést.