Asztali beszélgetések… – A meseterápiáról lesz szó a PIM-ben

2018 szeptember 17. hétfő, 11:29

A Petőfi Irodalmi Múzeumban, október 2-án, kedden 18 órától különleges beszélgetésre kerül sor, melynek témája a meseterápia, illetve az, hogy miként forduljunk a gyermekekhez.

A beszélgetőtársak Boldizsár Ildikó író, meseterapeuta, Helmich Katalin, a Mesemúzeum vezetője és Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkész, a moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus.

Mit üzennek számunkra a mesék? Mit jelent a meseterápia? Hogyan épül fel a Mesemúzeum? Miként tudunk jól élni a mesékkel? Miként őrizhető meg a gyermekség? – Ilyen és hasonló kérdésekre keresik a válaszokat és a további kérdéseket.

Belépő: Felnőtt 600 Ft; diák, nyugdíjas: 300 Ft (A belépővel a Petőfi Irodalmi Múzeumot támogatja.)

A beszélgetés élőben a Petőfi Irodalmi Múzeum YouTube oldalán is követhető.

Asztali beszélgetések… | www.asztali.hu
Petőfi Irodalmi Múzeum | www.pim.hu

A legtöbb mese hasonló felépítésű, a benne szereplő próbatételek valójában az élet feladatairól, próbáiról szólnak, és megjelennek a személyiségfejlődés állomásai is. Azért tudunk olyan könnyen azonosulni vele, mert szimbolikus formában megtalálhatóak benne a lelkünkben felmerülő konfliktusok, az életkori krízisek, a szülőkről való leválás, a párválasztás próbatételei, a kapcsolatok megpróbáltatásai. A mi dolgunk csupán az, hogy megfejtsük, észrevegyük ezeket a szimbólumokat, így tudjuk a mese mondanivalóját saját életünkre vonatkoztatni. Boldizsár Ildikó szerint minden élethelyzetnek megvan a maga mesebeli párja, ezáltal fejti ki egy-egy történet a gyógyító hatását.