Festői szerelmek – Különleges színházi sorozat a Nemzeti Galériában

2018 szeptember 28. péntek, 7:38

A tavalyi évadban mutatták be Szegeden, a Reök-ben azt a felolvasószínházi sorozatot, amelyet vadonatúj szereposztással, Réczei Tamás rendezésében fogad be idén ősszel a Nemzeti Galéria. A sorozatban szereplő festők műalkotásai is megtekinthetők az állandó kiállításon.

Valóban sorozatgyilkos lehetett Czigány Dezső, festő? Elcsábította Lotz Károly saját nevelt lányát?Mednyánszky László tényleg napokat ült halott szerelme, Kurdi Bálint sírja mellett? Egy kiskorú pincérlány lett Rippl-Rónai József utolsó nagy szerelme? Ámos Imre tudatosan nem volt hajlandó megszökni a munkatáborból, felesége kérése ellenére sem?

Ehhez hasonló életrajzi-titkokra derül fény a Magyar Nemzeti Galéria új sorozatában, amelyben az egyfelvonásnyi színművek, dokumentumjátékok kizárólag eredeti levelek, cikkek, naplóbejegyzések alapján; egy-egy híres festőnk életét, szerelmi viszonyait, kapcsolatait mutatja be – Nyáry Krisztián Festői szerelmek című kötete színészek tolmácsolásában kel életre.

Különleges lehetőség, hogy az egyszeri bemutatókat követően, a nézők megtekinthetik a megidézett művész kiállított alkotásait.

A programról bővebben ITT olvashat.

ELŐADÁSOK:

2018. október 2., kedd, 19.00  – Lotz Károly
Szereplők: Gyabronka JózsefVándor ÉvaJózsa Bettina e.h.

2018. október 16., kedd, 19.00   – Mednyánszky László
Szereplők: Benedek MiklósSodró ElizaGergye Krisztián

2018. október 30., kedd, 19.00  – Rippl-Rónai József
Szereplők: Schneider ZoltánMentes Júlia e.h., Pataki Ferenc

2018. november 6., kedd, 19.00 – Czigány Dezső
Szereplők: Szikszai Rémusz, Crespo Rodrigo

2018. november 20., kedd,19.00   – Ámos Imre
Szereplők: Lengyel TamásHámori Gabriella