Életrajz-változatok Takács Zsuzsára – Vers és próza, vele és róla a Katonában

2018 november 06. kedd, 12:31

Takács Zsuzsa 80. születésnapját a Katona nagyszínpadán ünneplik november 23-án.

Nincs egyetlen alakja. Hát éppen ez!
Bízhatunk-e abban, aki szüntelenül változtatja
lsejét: a Vak Remény? (…)
Mikor a szokásos nyolc óra helyett hetekig tart
az éjjel vagy éveken keresztül, évtizedeken át,
s ha feltűnik a nap, csak tévedésből virrad ránk,
bízzunk-e benne még?
(Takács Zsuzsa: Ha van lelkünk ugyan – részlet)

Takács Zsuzsa / Fotó: Stekovics Gáspár

Takács Zsuzsa / Fotó: Stekovics Gáspár

Költészete csak a magyar irodalom legnagyobbjaiéhoz mérhető” – írta monográfusa, Bodor Béla a idén nyolcvanadik évét betöltő Kossuth-díjas költőről, akinek írásai szemmel láthatólag minden korosztályt megszólítanak. 2017-ben ugyanis fenti verse bizonyult a messze legnépszerűbb irodalmi alkotásnak az interneten: mindenféle hírverés nélkül 72 ezren olvasták.

Takács Zsuzsa gyűjteményes, “majdnem összes” kötete A vak remény címen jelent meg idén júniusban. A kötetről szóló kritikájában Németh Gábor azt írja, “az ünneplésben van valami kínos, az ember valahogy fölöslegessé válik a saját nagyon kerek születésnapján, zavaró tényező (…) esendő alak, árnyékot vet, nyomokat hagy a hibátlan felületeken. Él, mi több, egyenesen odalétezi magát, tökéletlen és zavarba ejtő. Takács Zsuzsa összegyűjtött és új verseit mégis valahogy jó kézbe venni. Mintha karcos ablaküvegen át néznéd az esőt, éppen veri szét az ágak között beszűrődő reggeli fényt. Ahogy az ördög a feleségét, azzal a gyengédséggel.

Ennek a “mégisnek” a jegyében köszöntik a költőt születésnapján a PanoDráma estjén Molnár Piroskával, Máté Gáborral, Mácsai Pállal, Szamosi Zsófiával, Fekete Ernővel, Urbanovits Krisztinával és Bartsch Katával. Verset és prózát is hallhatnak majd nézők, de szó lesz Takács Zsuzsa életpályájáról is. Az ünnepelttel Forgách András író és esztéta beszélget. A helyszínen megvásárolható lesz A vak remény Takács Zsuzsa néhány korábbi kötetével egyetemben.

A színpadon: Bartsch Kata, Fekete Ernő, Mácsai Pál, Máté Gábor, Molnár Piroska, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina és TAKÁCS ZSUZSA. Kérdezi: Forgách András. Az est szerkesztői: Hárs Anna és Lengyel Anna.

Jegyvásárláshttps://katona.jegy.hu/program/96398/471481