Szigorúan titkos – A Kádár-kori színházirányításról jelenik meg kötet

2018 november 24. szombat, 8:03

Imre Zoltán és Ring Orsolya szerkesztetésében jelenik meg a Szigorúan titkos – Dokumentumok a Kádár-kori színházirányítás történetéhez című könyv, ami a 1970-1982 közötti időszakot vizsgálja.

Aczél György kultúrpolitikus 1978-ban / Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Aczél György kultúrpolitikus 1978-ban / Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

A kötet bemutatója 2018. november 30-án 15:30-kor lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi utca 16.). A szerzők mellett Nánay István és Takács Róbert beszél majd a könyvről.

A dokumentumkötet célja, hogy a közgyűjteményekben, levéltárakban fellelt források révén mutassa be a Kádár-kori színházirányítás rendszerét, a színházzal szemben az ideológiai és politikai elvárások alakulását. A kötetben szereplő dokumentumok bepillantást engednek azokba a vitákba, melyek az 1970-1982 közötti időszakban bontakoztak ki, és amelyek a színházak profiljának, repertoárjának és személyi összetételének kialakítása és mibenlétének meghatározása körül folytak. Reméljük, hogy az itt megjelenő több mint hetven dokumentum, melyek többségét most először veheti kézbe az olvasó, hozzásegíti az érdeklődőt a hazai kultúrtörténet és színháztörténet eme korszakának megismeréséhez, és lehetőséget ad a Kádár-rendszerrel való szembenézésre is – írta a könyvről V. Kovács Annamária.