Korniss Dezső műveiből nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

2018 december 17. hétfő, 13:30

A Magyar Nemzeti Galéria a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát folytatva 2018-ban a modern magyar művészet egyik legjelentősebb, legmeghatározóbb alakja, Korniss Dezső festőművész kiállítását rendezi meg. A művész születésének 110. évfordulója alkalmat ad arra, hogy művészetét egy különleges nézőpontból vizsgáljuk meg és mutassuk be.

Korniss Dezső: Tücsöklakodalom, 1948 / Ferenczy Múzeumi Centrum

Korniss Dezső: Tücsöklakodalom, 1948 / Ferenczy Múzeumi Centrum

A Magyar Nemzeti Galéria meghívója:

Korniss Dezső egy magyar gyökerű modern festészetet szeretett volna kialakítani, ugyanúgy mint ahogy Bartók Béla tette a zenében. A kiállításon bemutatjuk, hogy Korniss Dezső művészetének egyes korszakaiban miként jelennek meg a provinciális művészet, a népművészet és a kézművesség különböző emlékei és ezeket miként alakította át sajátosan szürreális képi világának meghatározó motívumaivá.

Korniss Dezső: Kántálók, 1946 / Janus Pannonius Múzeum, Pécs

Korniss Dezső: Kántálók, 1946 / Janus Pannonius Múzeum, Pécs

A tárlaton csaknem 200 Korniss Dezső művet tárunk a nagyközönség elé magángyűjteményekből és múzeumok anyagából válogatva. S ezek közé az alkotások közé illeszkednek be a Néprajzi Múzeum különleges kincsei, melyek közül jó néhány először szerepel kiállításon.

Korniss Dezső: Reménytelen harc, 1948 / Ferenczy Múzeumi Centrum

Korniss Dezső: Reménytelen harc, 1948 / Ferenczy Múzeumi Centrum

Korniss művészetétől „inspirálódva” a magyar művészet jelentős képviselői indultak el az 1960-as években, akik a perifériára szorult népi kultúrák motívumait kapcsolták össze saját képi világukkal. Bak Imre, Csiky Tibor, Keserü Ilona, Nádler István. Mindegyikük személyes kapcsolatban is volt a mesterrel. E művészek alkotásaiból nyújtunk a kiállítás utolsó termében egy válogatást.

Korniss Dezső: Miska, 1954 / Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

Korniss Dezső: Miska, 1954 / Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

A kiállításhoz egy átfogó kutatásokon alapuló csaknem 300 oldalas, több mint 200 képpel illusztrált tanulmánykötet készül magyar és angol nyelven, ritka dokumentumok, emlékezések sorával.