Két Závada az IRKÁ-ban

2019 január 11. péntek, 16:20

Két férfi. Két kor, két ízlés és két különböző stílus. Két közönség. Ami összeköti őket: mindketten írók. Mindketten népszerűek. Mindketten sikeresek a maguk műfajában. Mindketten Závadák. Apa és fia.

Závada Pál és Závada Péter a József Attila Színház soron következő Irodalmi Kávéházának vendégei. Míg az Apa klasszikus irodalmat művel, addig a Fiú a könnyebb, slamre hajazó stílust követi. Vajon, hogy fér meg a két irodalmi látásmód egy családban? Eljárnak-e egymás fellépéseire? Olvassák-e egymás műveit? Miről diskurálnak a vacsora asztalnál?

A szakma mindkét írót magasan jegyzi. A 2018-as évben Závada Pál Egy piaci nap című darabját a Kritikusok Céhe-, míg Péter Je suis Amphitryon-ját a Színházi Dramaturgok Céhe jelölte az Évad Legjobb Drámája címért. Utóbbiért Závada Péter Szép Ernő Jutalmat is kapott. Ritka, hogy apa és fia egyszerre kapjon ilyen magas elismerést. Vajon egy családi kötelék felülírja a természetes versengés ösztönét?

Ahogy az már lenni szokott, a színház egyik művésze nemcsak beszélgetőtársként, hanem aktív szereplőként – jelen esetben visszaemlékezőként – is részt vesz a rendezvényen. Vándor Éva 2003-ban, az addig csak prózáiról híres Závada Pál első drámájában, Mikszáth Különös házasságának színpadi adaptációjában, Szirmay Konteszt alakította. Az IRKA háziasszonya ezúttal is Spilák Klári lesz.

A József Attila Színház január 14-én, 18:00 órakor várja az érdeklődőket.