Közösségi színházírás – Kárpáti Péter drámáiból született kötet

2019 január 25. péntek, 8:48

Nemrég jelent meg a Színház az orrod hegyén című kötet, amelyben Kárpáti Péter és alkotótársai improvizációs technikával készült darabjai olvashatók. A könyvben a Titkos Társulat és a Tünet együttes, a k2 Színház, az SzFE Zsótér-Börcsök színészosztály, a Kerekasztal és a FAQ Társulat tagjaival közösen készített darabok olvashatók.

Kárpáti Péter / Fotó: Várady Nikolett, szinhaz.hu

Kárpáti Péter / Fotó: Várady Nikolett, szinhaz.hu

Kárpáti Péter a kortárs magyar drámairodalom egyik legeredetibb és legsokoldalúbb alakja új kötettel jelentkezik. Tíz éve kilépett a drámaíró hagyományos szerepéből, és alapvetően színészi improvizációkra építve készíti produkciókat. Ezen munkáinak egy része elválaszthatatlan az élő előadástól, más részükből azonban darabok is születtek. Most jelent meg a Színház az orrod hegyén című kötet, amelyben Kárpáti Péter és alkotótársai improvizációs technikával készült darabjai olvashatók. A könyvben a Titkos Társulat és a Tünet együttes, a k2 Színház, az SzFE Zsótér-Börcsök színészosztály, a Kerekasztal és a FAQ Társulat tagjaival együtt készített darabok olvashatók.

„A kötetben szereplő összes színdarab közösségi alkotás. A szerző hozta az ötletet, a témát, a figurák és viszonyok körvonalait, a kezdő szituációt, azonban az elhangzó mondatok és a konkrét történetfordulatok már nem az ő agyában születtek, azokat a színészek adták hozzá – nem íróasztalnál, hanem a játék lendületében, utcán, ágyban, híd alatt, buszon vagy futás közben, és a véletlenül arra járók álmukban se gondolták, hogy ami ott folyik, az nem valóság, csak játék, improvizáció. Nem csoda, hogy a gyanútlan járókelők nem kezdtek gyanakodni, hiszen amit láttak, rendkívül hasonlított a valódi valósághoz: a stílusában és ritmusában szinte kimódoltan, rafináltan hipernaturalista volt. Tehát az improvizációval készülő daraboknál az íróé csak a kezdet és a vég – a közepén a színészek uralkodnak” – írja Kárpáti Péter a Színház az orrod hegyén előszavában.

A könyv fülszövege is Kárpát Péter előszavából idéz: „Fölmerülhet a kérdés, hogy ha az itt olvasható, improvizációkból születő darabok ennyire mélyen kötődnek egy-egy előadáshoz, akkor minek azokat kötetben mutogatni, minek úgy tenni, mintha ezek a szövegek az előadásoktól elválasztva, önállóan is létezhetnének? Azért, mert léteznek. Mert ugyanolyan színdarabok, mintha más, hagyományosabb technológiával születtek volna. Az ilyen darabok létrehozása pont ugyanannyi alkotói bátorságot és fantáziát igényel. Más a technológia, de a lényeget tekintve nincs nagy különbség, sőt sokszor éreztem úgy, hogy nehezebb a dolgom, mintha a semmiből gyúrnám a dialógusokat. A kötet utolsó darabjának nem én vagyok a gazdája. Nagy öröm és büszkeség, hogy meghívhattam a kötetbe tanítványaimat is, akik nagyjából az én módszeremre alapozva, de teljesen szabadon, a saját képükre és hasonlatosságukra alkották meg a maguk remek darabját” – írja Kárpáti Péter.

A kötetben a következő darabok olvashatók (amelyek az alábbi társulatok színészeinek improvizációi alapján készültek):
Az álom féltestvére (Titkos Társulat és a Tünet Együttes)
Dongó (k2 színház)
1089 (a SzFE Zsótér-Börcsök osztály)
Kéksziget (Kerekasztal Színházi Nevelési Társulat)
Hungari (chatek, blogok beszélgetések törmelékeiből írt szöveg, a HOPPart társulattal készített előadás)
H LH TL NS G (FAQ Társulat)

A kötet megvásárolható a helyszínen és kapható a Színházi könyvek webáruházban (szinhazikonyvek.hu).