Szentendrén adják át az új POKET könyvautomatát

2019 február 09. szombat, 13:54

Első vidéki helyszínként a szentendrei HÉV állomáson kerül átadásra február 14-én 15:00 órakor a 8. POKET könyvautomata, amelyből kortárs és klasszikus irodalmi műveket vásárolhatnak majd a járókelők okostelefon méretű zsebkönyv formájában.

Fotó: Sztalker Csoport

Fotó: Sztalker Csoport

A Sztalker Csoport által életre hívott olvasásnépszerűsítő, közösségépítő projekt részeként február közepétől már Szentendrén is bárki hozzájuthat 990 Ft-ért – akár egy bankkártyaérintéssel – a kortárs és klasszikus irodalom műveihez. A cola-automatákból átalakított zsebkönyvautomatákba Grecsó Krisztián irodalmi vezetésével bekerült 11 alkotás között többek között elérhető lesz Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk és Szerb Antal Utas és holdvilág című alkotása csakúgy, mint Exupéry kis hercege vagy Hrabal: Gyöngéd barbárok című könyve.

Vecsei H. Miklós, a kezdeményezés egyik alapítója úgy nyilatkozott, hogy kiemelt prioritásként kezelik, hogy a tavalyi évben sikeresen debütált projekt 2019-ben már ne csak a fővárosra koncentrálódjon, hanem az ország minél több településén elérhető legyen. Ezért is jelentett számukra külön örömet, amikor a megkeresésükre Szentendre azonnal igent mondott. Verseghi-Nagy Miklós polgármester azt is hozzátette, hogy azért álltak be támogatóként a projekt mellé, mert az ötletgazdákhoz hasonlóan ők is úgy látják, hogy az olvasás sokat segíthet abban, hogy a közlekedés üresjáratait sikerüljön értékes és érdekes pillanatokkal megtölteni, ráadásul ez a kezdeményezés külön hangsúlyt fektet arra, hogy a fiataloknak is megmutassa könyvek szerethetőségét az online világ érvényes alternatívájaként.

A köszöntők elhangzása után Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? társalapítójának tolmácsolásában bejelentésre kerül az előkészülőben lévő Szentendrei randitérkép is, amelyet a budapesti alapötlet továbbdolgozása nyomán a – könyvautomatát örökbe fogadó – Szentendre és Térsége TDM a Hosszúlépés. Járunk? és a POKET Zsebkönyvek csapatával közösen valósít meg, valamint Bálint nap apropóján a szervezők számos apró meglepetéssel is készülnek majd az érdeklődők számára.