Startupot indított a Jászai Mari-díjból Lengyel Tamás

2019 május 16. csütörtök, 15:51

Sok produkció keres színészeket vagy statisztát. Lengyel Tamás színész és társa, Gosztonyi Csaba ezen a területen látott meg egy üzleti lehetőséget. Startupot alapítottak, ami 120 milliós befektetéssel már a régiós terjeszkedést is komolyan tervezi – számolt be a Forbes.

 

A Forbes cikkéből:

A Szabadszínész egy online álláskereső platform, ahol a színészek szabad kapacitásaikat árulhatják, és ahol a produkciók (színházak, filmek, reklámok) megtalálhatják őket. A regisztrált színészek a saját videóikat is feltölthetik majd az online fiókjukba.

Lengyel Tamás / Fotó: Vígszínház

Lengyel Tamás / Fotó: Vígszínház

“Évek óta vállalkozom különböző területeken: van cégem, ami sikerrel működik, de olyan is volt, amit idő előtt hoztam ki a piacra, ezért nem működött úgy, ahogy elterveztem, korán el is adtam” – mesélte Lengyel Tamás. A fókuszban a színészet maradt, ám miután eljött a Vígszínháztól, szembesült a szabadúszó lét minden nehézségével. Mint színész, kiszolgáltatott helyzetben érezte magát, ezt látta a kollégáin is, és ösztönösen elkezdett azon gondolkozni, hogyan változtathatna ezen. Mindez 2017-ben volt. Gosztonyi Csabával akkortájt egy gálán futott össze, de a Fapad című sorozat forgatásáról már korábban ismerte.

Ezzel egy időben nem várt pénz ütötte Tamás markát: 2017 elején Jászai Mari-díjat kapott, a rangos szakmai elismerés mellé 975 000 forint összegű jutalom is járt, amit egy az egyben a Szabadszínész adatbázisának fejlesztésére költött el. Majd két év előkészület után, közel 8 millió forint kezdőtőkéből elkészült az első olyan magyar, online adatbázis, ami kifejezetten színészeknek és produkciókat menedzselő szakembereknek kínál közös platformot – a felület jelenleg tesztelés alatt áll.

Az alapítók terve az, hogy júniusban élesítik a 1.0-ás verziót, addig minden szabadidejükben az utolsó simításokon dolgozik a három állandó alkalmazottból álló csapat. Ezen kívül külsősként egy szoftverfejlesztő cég, egy pénzügyi tanácsadó és egy grafikus dolgozik a projekten. A most kapott befektetést többek között fejlesztésre és az ő fizetésükre fordítja a cég. A színészek előfizetési díja havonta nagyjából 1000 forint lesz, a produkciók a tervek szerint havonta 40 ezer forintért használhatják majd a platformot, de természetesen éves előfizetést is választhatnak.

Forrás: Forbes