Holnap is van nap – Szamosi Zsófia a környezettudatosságról

2019 május 30. csütörtök, 7:43

Szamosi Zsófia tíz éven át játszott Pintér Béla és Társulatanál, jelenleg szabadúszó színművész. Szerepelt az HBO Magyarország Terápiájában, ott volt az Oscar színpadán, amikor a Mindenki Oscar-díjat kapott, Sopsits Árpád sorozatgyilkosos filmjével, A martfűi rémmel több díjat nyert, az Egy nappal a cannes-i sikert is megélhette. Sokunkhoz hasonlóan őt is a gyerekvállalás gondolkodtatta el: jó ez, ahogy most élünk?

Fotó: Fülöp Ildikó / Heti Válasz

“A kisbabám születése óta sokszor fordul meg a fejemben, milyen
környezet fogja majd körülvenni őt, amikor már nagy lesz. Aggasztónak látom a helyzetet mind világmértékben, mind a szűkebb környezet szintjén is. Mindig megdöbbenek, hogy mekkora a tájékozatlanság és a kényelemszeretet! Sokkolni tud, ha a természetben szemetet látok. Az, aki otthagyta, mégis mit gondolt? Hogy majd csak úgy felszívódik a csipszes zacskója? Neki tényleg nem zavarja a szemét?

A mindennapokban próbálok törekedni a környezettudatosságra, ami sok esetben csak annyiból áll, hogy visszatérek azokhoz a szokásokhoz, amik gyerekkoromban még átlagosak voltak: a bevásárlásokhoz saját táskát viszek, papírzsebkendő helyett textilt használok, sima szappant veszek a flakonos tusfürdő helyett, csapvizet iszom palackos víz helyett, és szódagéppel csinálunk bele buborékot.

Kezdek rászokni arra is, hogy kulacsot hordjak magammal. Mosáshoz, mosogatáshoz környezetbarát termékeket választok, és már figyelek arra is, hogy feleslegesen ne folyassam a vizet. A kislányom még nem szobatiszta, sajnos eldobható pelenkával élte le az első évét, és nem tudtam már átszoktatni a moshatóra, de ha lesz következő gyerekem, akkor rögtön mosható pelussal kezdek nála.

A céltalan shoppingolás mindig is taszított, de ma már tudatosan egyre kevesebb új holmit veszek. Sokszor vásárolok turiban dolgokat, és nagyon szeretem a ruhacsereberéket. Sőt, a saját ruháim közt is
újrafelfedezek rég nem hordott darabokat! Lehangol a sok eldobható,
silány minőségű, vagy egyszer használatos dolog, ami csak a szemetet termeli: próbálom ezeket kerülni mindenben. De az amit különösen fontosnak tartok, hogy mit lát tőlünk a gyerekem! Azt fogja követni ugyanis. Nagyon fontos tudatosítani bennük, hogy azt a világot, ami körülvesz minket, formálni tudjuk, és igenis mindenki egytől egyig felelős érte.”