Ki kell-e beszélni mindent? – Martin Márta válaszolt

2019 május 31. péntek, 7:00

Magamról nem lenne fontos mindent kibeszélni, de sajnos én olyan alkat vagyok, hogy kibeszélek magamról mindent – az alábbiakban a Radnóti Színház művésze, Martin Márta vallomását olvashatják.

Martin Márta, Alföldi Róbert / Radnóti Színház: III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

Barátaim, kollégáim aranyosak, mindenki úgy csinál, mintha érdekelné, amit mondok. Ha bánatom van vagy örömöm, itt fáj, ott fáj – napi problémákat és történéseket nekem muszáj megosztanom. Szóval én kibeszélem magamat. Ez egyrészt alkat kérdése, másrészt pedig szocializációé is, nekem nincs kivel megbeszélni a dolgaimat, nincs társam. 25 éve élek anyukámmal, akivel korábban sem ment nagyon a mély beszélgetés és most sem. Na, most kibeszélem az édesanyámat! Fontos, hogy a baráti vagy munkahelyi beszélgetéseknek van egy íratlan szabálya, az nem a nyilvánosságra tartozik, és ezzel mindkét fél tisztában van, a fecsegő és a hallgató is.

Fotó. Dobos Tamás

A múlt rendszerben a politika nem ártott a családunk mindennapi életének, bár ’56-ról van nyomasztó élményem.

Azt teljesen feleslegesnek tartom, hogy tetemrehívást csináljunk abból, ha a szüleinkről vagy közeli barátokról, ismerősökről kiderül, hogy ők bizony „kibeszéltek”, jelentettek rólunk, a környezetünkről. Nem ítélném el őket, hiszen nem lehet tudni, milyen indíttatásból vagy kényszerből tették mindezt. Ahhoz is ambivalens a viszonyulásom, hogy vajon amit Esterházy Péter vagy Forgách András csinált, hogy könyvet írtak a szüleik ügynökmúltjáról, azt én megtettem-e volna. Egyrészt az írás gyógyító terápia és egy nagyon kemény szembenézés a múlttal, másrészt talán példamutató másoknak, a társadalomnak, hogy így is lehet, és hogy muszáj feldolgoznunk, ebben az értelemben „kibeszélnünk” a traumáinkat. Nekem is jó olyan előadásokban játszanom, mint a Futótűz, ahol a múlt kíméletlen, ugyanakkor tiszta feltárása történik meg.

Futótűz / Fotó: Dömölky Dániel

Azt hiszem, rosszul beszéljük ki a társadalmi traumáinkat, talán nincs is rá recept, hogyan lehetne ezt jól csinálni, gondolok itt a metoo-kampányra is. A felelősségünk viszont hatalmas a ki nem beszélésben és a kibeszélésben egyaránt.

A szöveg a 2018|2019-es Radnóti magazinban jelent meg.