Farkas Franciska videóüzenetet küldött a Pride megnyitójára

2019 június 09. vasárnap, 15:10

A színésznő videóüzenetet küldött a Pride 2019-es megnyitójára, beszédében azt mondta, büszke arra, hogy roma, és büszke a családjára, hogy úgy nevelték, hogy elfogadó. A HVG beszámolójából:

Számára az elfogadás olyan természetes, mint a levegővétel. De nem vagyunk egyformák. Vannak homofóbok, xenofóbok, antiszemiták, rasszisták. És vannak homoszexuálisok is.

A színésznő azt mondta, a homoszexualitás, ugyanúgy, mint a heteroszexualitás, egy idős az emberiséggel. „Most megkérdezem homofób embertársaimat, volt már olyan, hogy sétáltál a barátnőddel az utcán és olthatatlan vágyat éreztél az iránt, hogy megfogd a kezét? Mit csináltál? Megfogtad, nem? Adtál neki egy puszit az utcán? Átkaroltad már a vállát a moziban? És neked beszéltek már a hátad mögött? Láttál már megvető tekinteteket? Volt, hogy hozzád vágtak egy sörösüveget, mert átkaroltad a szerelmedet? Leköptek valaha azért, mert vállaltad önmagad? Levizelték már a holmidat az iskolában, mert nem találtad a helyed? Kitagadtak már a szüleid, mert bemutattad a szerelmedet? Megtagadtad már magad? Szabadnak érzed magad? Ember vagy te is? Minden emberi joggal?”

Videóüzenetében elmesélte, két éve Barcelonában látott egy meleg párt kézen fogva sétálni az utcán. Meghatotta, hogy vannak a világon ilyen szuper helyek, majd eszébe jutottak a barátai, a traumáik, amiken keresztül kellett menniük, mert ők itt, Magyarországon élnek. „A hazámban, ahol gyerekcipőben jár még az elfogadás.”

A részletekről itt olvashat.