A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig

2019 július 05. péntek, 9:34

2019 nyarán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállítást szentel a szürrealista művészetnek. A Pompidou Központtal együttműködésben szervezett tárlat elsősorban a párizsi intézmény rendkívül gazdag gyűjteményéből válogatott anyagra épül.

René Magritte: Le modèle rouge, 1935. Centre Pompidou, MNAM-CCI/Philippe Migeat/Dist. RMN-GP © Adagp, Paris

A kiállítás a mozgalom történetének egy rendkívül izgalmas időszakára fókuszál, az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag időszakán keresztül mutatja be a szürrealizmus fő tendenciáit, a csoport vezéralakjait, kiemelkedő alkotóit. 1929 történései között érdemes kiemelni a katalán Salvador Dalí feltűnését a párizsi művészeti szintéren, aki hamarosan kulcsszerepet vállal a csoport életében.

Salvador Dalí: Dormeuse, cheval, lion invisibles, 1930. Centre Pompidou,
© Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dali / Adagp, Paris


Ekkor mutatják be a Louis Buñuellel együtt készített Un chien Andalou (Andalúziai kutya) című filmjét, a szürrealista mozgóképművészet első remekművét, amely megmutatja, hogy a mozgalom által hirdetett rendhagyó látásmód, új alkotói felfogás a lehető legváltozatosabb technikai megoldásokkal alkalmazható.

Salvador Dalí: Rêve causé par le vol d’une abeille autour d’une grenade, une seconde avant l’éveil, 1944 © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dali/VEGAP, Madrid, 2019

A kiállítás széles áttekintést nyújt majd a szürrealista csoport ekkor készült munkáiból, olyan művészek felvonultatásával, mint Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso, Francis Picabia. Man Ray és Brassai alkotásai a szürrealista fotóművészetet képviselik majd, emellett olyan kevéssé ismert, de igen jelentős alakokkal is megismerkedhet majd a közönség, mint Jacques André Boiffard.

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG

Válság és újjászületés 1929-ben
június 28. – 2019. október 20.