Holnap is van nap – Pálmai Anna a környezettudatosságról

2019 augusztus 08. csütörtök, 7:06

Pálmai Annának, a Katona József Színház színésznőjének annyira fontos a környezettudatosság, hogy az előadások után saját kezével válogatja szét a színház szemetét. Szeptembertől remélhetőleg végre zöld lesz a főváros egyik legjobb színháza is.

A Holnap is van nap Facebook oldaláról:

“Forró nyáreste van. Augusztus. Nemsokára utazunk a tengerhez. Nekem mindenem a tenger. Gyerekkorom óta minden nyáron visszatérek Görögországba és remélem ez így lesz akkor is, mikor már gyerekeim lesznek. Remélem azt tudom majd nekik mutatni, amit én láttam gyerekkén. Azt a türkiz kék, kristálytiszta tengert, aminél szebbet álmodni sem lehet. Ahol minden a helyére kerül, megnyugszik és elsimul bennem.

Pálmai Anna / Fotó: Horváth Péter Gyula, nullahategy

Egyik reggel arra a hírre ébredtünk, hogy újabb bálnát sodort a partra az óceán, fotó is volt a halott óriásról, a hasából kifordult egy hatalmas műanyag kupac. Minden napra jut egy ilyen hír, és órákig szorongok utána… Trokán Anna posztja nagyon megütött: ”tegyél többet, mint amennyi kényelmes!” Hát itt tartok most. Hogy nagyon szorongok, de minden nap szeretnék többet tenni a műanyagmentes életért és a Földért, mint amennyi kényelmes.

Pelsőczy Réka barátnőmmel megelégeltük, hogy még nem szelektív a Katona hulladékgyűjtése: mi magunk válogattuk szét és vittük haza előadások után a fém-és műanyag szemetet a színház kukáiból. Az évadzáró társulati ülésen kerek perec fogalmazta meg Mészáros Blanka, hogy a jövő évadtól nem szeretnénk műanyag- és papírszemét-hegyeket termelni, kért mindenkit, hogy hozzon évadkezdésre saját bögrét, poharat! Én kértem a Greenpeace-es barátoktól kontaktot szelektív szemét ügyben, remélem mielőbb sikerül megegyezni, és végre zöld lesz a Katona is, szóval haladunk!

Itthon is megteszem, amit tudok. Nem nagy dolgok, de nem lehet elégszer elmondani, hogy a kicsi is számít! A szemetemet szelektíven, elmosva, biológiai úton lebomló zacskóban gyűjtöm. Ha kimegyek egy szobából, lekapcsolom a villanyt. A telefonom töltőjét nem hagyom bedugva. Főleg tusolok és nem fürdök. Fogmosás közben nem folyatom a vizet. Nem veszek nejlon zacskót, a saját vászon táskáimmal megyek vásárolni. Szappant használok, próbálom csökkenteni a műanyag flakonokat! Nem megyek mindenhova autóval, van hogy itthon hagyom és inkább felszállok a villamosra. Nem veszek palackos vizet, a saját kulacsomat használom. Húsfogyasztasom drasztikusan csokkentettem, bár sose voltam nagy húsevő. Kizárólag növényi tejet iszom.

Végtelenül büszke vagyok a Szerelmemre, hogy neki is üveg kulacsa van és hálás vagyok, hogy hazacipelt csomó virágföldet, hogy növényeket ültessünk a teraszunkra, és hogy mert becsavarta a magasan lévő takarékos izzókat, és azért is köszönet, hogy nem vesz kicsi nejlon zacskót a zöldségeknek!

Ma Nagykovácsiban ebédeltem Édesanyámnál. Hatalmas,csodás kertje van. Rengeteg fű, fa, virág, ilyen-olyan növényke. Burjánzik és harsog nála a természet. Nő nála minden, ma csokorba vágtunk citromfüvet és mentát, kancsóba tettem, leforráztam. Vágtam bele lime-ot meg citromot, hagytam kihűlni. Jeget dobáltam bele és sóhajtozva ittam, olyan finom lett… Mama kikísért a kapuba, indultak sétálni a kutyával, én indultam haza. Megölelgettem. Ahogy elengedett kigurult a kezéből egy tekercs kakis zacskó. Mondom:”Mama! Ezt ne használd! Nem tudtad hogy van ebből lebomlós is?” Szóval most írok is a Trokán Annának, hogy árulja el, hol szerzi be a lebomlós kutya kakis zacsit. Holnap pedig kiviszem a Mamának!”

Pálmai Anna