Holnap is van nap – Orosz Ákos a környezetvédelemről

2019 szeptember 01. vasárnap, 7:27

Orosz Ákost legutóbb az Örök tél és a Nyitva c. filmekben láthatta a nagyközönség, a színházbajárók pedig a Vígszínházban tekinthetik meg a Mágnás Miskában, a Honderűben és Lilomban.

Nemrégiben Kaszás Attila-díjra jelölték: ez azért is különleges elismerés, mert a színészi tudás mellett fontos szempont a társulatban vállalt közösségépítés is.

“Tisztelem az élet minden formáját. Legyen ez egy embertársunk, egy kutya, vagy akár egy bogár, sőt az óceánok és a földgolyónk élete, létezése, egészsége.

Ezért is tartom nagyon fontosnak a környezetvédelmet, és ezzel nem vagyok egyedül, hiszen feleségemmel, Gyöngy Zsuzsa színésznővel éljük ennek jegyében a mindennapjainkat. Biztos, hogy sokkal tudatosabban is oda lehet figyelni annál, ahogyan mi tesszük, de talán a legfontosabb az, hogy ha csak kis lépésekben is, de folyamatosan változtatunk a szokásainkon. Nem kell befeszülni attól, hogy ha nem tökéletesen csinálunk valamit, a lényeg, hogy törekedjünk a tökéletességre. Sok kicsi sokra megy, és semmilyen, környezetvédelemre irányuló erőfeszítés nem vész kárba. Minden nagy változás apró dolgokból indul ki, és mindenkinek kollektív és egyéni felelőssége is, hogy megóvjuk a Földet.

Hogy mit teszünk mi az ügy érdekében? Szelektíven gyűjtjük a szemetet, sokat közlekedünk biciklivel, vonattal, bár van autónk. Nagyon szeretünk a természetben kikapcsolódni, töltekezni. Felszedem a szemetet, akár kocogás közben is, ha az erdőben járok. Nem dobok el semmit, ami még használható, inkább újrahasznosítom vagy – ha olyan jellegű tárgyról van szó – adományként továbbadom. Nem hagyom feleslegesen felkapcsolva a villanyt vagy bedugva a mobiltelefont. Igyekszem újrahasznosítható szatyrokat használni, dobozban hordani magammal az ételt. A műanyag palackos vizeket 90%-ban ki tudom kerülni, de ha nem, a palackot nagyon sokáig használom. Otthon vízszűrővel tisztítjuk a csapvizet, ezt töltöm bele, és viszem magammal. Nem használok egyszer használatos műanyagokat, így szívószálat, eldobható műanyag poharakat, evőeszközt stb.

Amit még kiemelten fontosnak tartok, hogy a saját mikrokörnyezetünkben tudatosan terjesszük ezeket a módszereket, hívjuk fel rájuk a figyelmet. Én is így teszek a családom, barátaim körében – és persze minden hasonló kezdeményezés mellé szívesen állok. A 4 Oceans nevű szervezet támogatói vagyunk. Tőlük például az óceánokból kihalászott műanyagszemétből készült karkötőt rendelhetsz: egy 20 dolláros karkötő árával fél kiló óceáni szemét eltávolítását finanszírozod. A szervezet kevesebb mint két év alatt közel 2 millió kiló műanyagtól szabadította meg az óceánt és a partvidékeket.”

Orosz Ákos a Holnap is van nap Facebook oldalnak.

Az oldalt ITT követhetik.