Holnap is van nap – Papp Endre a környezettudatosságról

2019 október 18. péntek, 8:17

Papp Endrének az egyéni szinten túl is fontos a környezetvédelem: a Miskolci Nemzeti Színház színésze indította azt a kezdeményezést, amellyel környezettudatos intézménnyé válhatnak a magyarországi színházak – számolt be a Holnap is van nap Facebook oldala.

A Holnap is van nap oldalát itt követhetik!

“A természet szeretetéről nem igazán kellett sokat győzködni, a fél családom biológus. Édesapám, mint egy afféle magyar Gerald Durrell, kölyökkorában minden hétvégén járta a papámmal az erdőket. Aztán végül a botanikának szentelte az életét. Ezt a tesóimmal nekünk sem volt nehéz magunkba szívni, főleg hogy gyerekkorom kertje egy kisebbfajta arborétumnak is megfelelt volna. Aztán valahogy mindez kissé háttérbe szorult: teltek az évek és mindenféle más dolog kezdett érdekelni. Persze a Durrell-könyveket meg a David Attenborough-videókazikat minden mennyiségben fogyasztottam, de arra nem nagyon figyeltem oda, hogy mennyi dolgot veszek feleslegesen. Minden lecserélhetőnek tűnt, eldobhatónak – a szelektív gyűjtésben merült ki az elhivatottságom.

Aztán Attenborough filmjeiben egyszercsak egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a természet vészjelzései, hogy mennyire sérülékeny mindez. Közben hatszoros nagybácsi is lettem, és hirtelen felelősnek éreztem magam hat kisgyerek jövője iránt is. Elkezdtem keresni a lehetőségét annak, hogy mivel tudok én, mint egyén hozzájárulni ahhoz, hogy kicsit jó irányba terelődjenek a dolgok, hogy hogyan ösztönözzek, bátorítsak erre másokat is anélkül, hogy az orruk alá dörgölnék bármit. Egy kis odafigyeléssel a határ a csillagos ég.

A napi egy palack másfél literes ásványvíz helyett vettem egy kulacsot, amivel éves szinten elég sokat lehet ám spórolni, nem beszélve a cipekedésről! Rengeteg öko-tudatos Facebook oldalt kezdtem követni, televannak hasznos cikkekkel és tippekkel, sokat segítettek abban, hogy előrébb lépjek a témában.

Igyekszem kevesebb húst enni, a vörös húsokat már évek óta elhagytam, a marhahúsról szinte teljesen lemondtam. Még nagyon messze járok, de törekszem a zero waste életmódra, minden csomagolást, amit lehet, szelektíven gyűjtök. Nem kérek szívószálat és fedőt a poharamra, a két kávézóban, ahova rendszeresen járok, már hosszú ideje van saját bögrém is. Nem szoktam kérni zacskót, vásárláshoz viszek magammal vászonszatyrot és dobozokat, de igencsak résen kell lennem, mert ha nem mondod a másodperc töredékén belül, hogy nem kérsz műanyag zacskót, az egy szem gyümölcsödhöz is azonnal rád sóznak egyet. Odafigyelek, hogy pálmaolajmentes termékeket vegyek (szappan, csoki, tortilla stb.)

Vidéken dolgozom, így sokat ingázom, de évek óta telekocsizom, és rengeteg szuper embert ismertem meg közben! Pesten amikor csak lehet tömegközlekedem. Öko-vegyszereket, mosogatószert, fogkrémet és mosószódát használok, egy ideje pedig újrahasznosított, vagy öko-WC papírt és zsebkendőt, és lebomló szemeteszsákot, valamint papírszárú fültisztítót szoktam venni. Nem használok már vegyszeres légfrissítőt és WC illatosítót. Amikor csak tudok, termelői piacról vásárolok zöldséget, gyümölcsöt, tojást és kecsketej-terméket, mert igyekszem kevesebb tehéntej-terméket is fogyasztani. Kevesebb ruhát vásárolok, ami hibás megvarratom, vagy elviszem cipészhez, próbálom rászoktatni magam a használtruhaboltokra is, ami talán a legnehezebb. Nemrég költöztem, főleg használt bútorokkal és konyhai eszközökkel rendeztem be a lakást. A számláimat elektronikus úton rendezem. Amit csak lehet, kihúzok a konnektorból, és lekapcsolom magam után a villanyt. Szóval igyekszem.

És persze nem utolsó sorban, a legfontosabb, hogy rájöttem, hogy tehetek azért is, hogy a környezetem, a munkahelyem is zöldebb lehessen. Elindítottunk egy kezdeményezést, amellyel környezettudatos intézménnyé válhatnak a magyarországi színházak, és társulatom, a Miskolci Nemzeti Színház már vállalta is, hogy ennek zászlóshajója lesz! Nos, így állok most.”

A Holnap is van nap oldalát itt követhetik!