“Partizánok” – Gyerekszemmel mutatja be ’56-ot ez a kisfilm

2019 október 23. szerda, 9:18

Szabó Szonja kisjátékfilmjét ajánljuk a kedves olvasók figyelmébe nemzeti ünnepünkön.

Gyerekszemmel mutatja be az „októberi balhét” Szabó Szonja rövidfilmje, a “Partizánok”, amely egy gyerekkori barátság történetét meséli el 1959 őszén, Budapesten.

Jankó és Feri tíz évesek, életüket összefűzi a közös csínytevések, a partizánosdi, az első szerelem élménye. Nem is sejtik, hogy barátságuk milyen veszélyes. Feri munkásőr apja feljelenti Jankó apját, aki az ötvenhatos események résztvevője volt.

Az ünnep alkalmából a Partizánokat szerte a világon, számos külképviseleten vetítik, többek közt Algériában, Argentínában, Észtországban, Kínában, Romániában, Svájcban, Szlovéniában, Mexikóban, Ukrajnában és Vietnámban.

“Nagybátyám olyan idős volt, mint a filmem főhősei, mikor disszidált. Nagymamám börtönben ült ’61-ben az októberi események miatt. Akartam ezt a filmet. (…) Persze, apám korosztályáról van szó, többekkel beszéltem. Szerintem érdemes faggatódzni, akkor is, ha az ember nem forgat filmet. Mármint.. Addig kell kérdezni, amíg lehet. De igen, sok dolognak utánakérdeztem, megtanultam kulcsot robbantani, tudom, hogy a lottószelvényeket asszonyok válogatták saját kezűleg éjszakai műszakban, és azt is, hogy a gyerekek mackóban jártak és vásottak voltak” – nyilatkozta egy interjúban Szabó Szonja.

“Szerintem egy ilyen történet alkalmas arra, hogy a 10-14 éves korosztály számára érthetőbbé tegye a korszakot. Hogy ez az októberi balhé ne csak az elmaradt fizika dogát, a kötelező ünneplőruhát és az osztályelső dögunalmas szavalatát jelentse” – tette hozzá a rendező.

A teljes interjú itt olvasható.