Könyv jelent meg a Salzburgi Ünnepi Játékokról

2019 október 26. szombat, 16:37

A jövőre 100 éves Salzburgi Ünnepi Játékok történetéről jelent meg Székely György gasztroenterológus, muzsikus, zenei újságíró A muzsika valódi hangja című kötete, amelyet pénteken mutattak be a budapesti Zeneakadémián.

A kötet megjelenését Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere levélben köszöntötte, amelyet Asbóth Richárd főorvos, a Semmelweis vonósnégyes csellistája olvasott fel a könyvbemutatón. Jövőre lesz a 100. évfordulója annak, hogy először rendezték meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat Mozart szülővárosában – emlékeztetett levelében a miniszter.

Fotó: salzburgerland.com

Hozzátette, hogy részben ennek köszönhetően mutatják be a kötetet, amelyben Székely György 1993 óta gyűjtötte össze emlékeit a zenei fesztiválról, s erre az alkalomra esik Ausztria nemzeti ünnepe is. Kásler Miklós kiemelte, hogy Székely könyvén keresztül bepillantást nyerhetünk abba, kik azok a magyar zenészek, akik szinte a kezdetektől napjainkig szerepet játszottak a fesztivál életében, és megérthetjük azt is, miért olyan fontos helyszín Salzburg a világ zenei életében.

Batta András zenetörténész elmondta, hogy az olvasók a kötetből megismerhetik a fesztivál koncepcióit, a különböző korszakokat, a jelen problémáit, valamint azokat az innovatív gondolatokat, amelyek állandóan izgalmassá és élővé teszik a Salzburgi Ünnepi Játékokat. Székely György hangsúlyozta, hogy a könyv megszületését elsősorban a zene szeretete inspirálta, s nagy csapatmunka eredménye.

A könyvbemutatón részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékok elnöke, Helga Rabl-Stadler is, aki arról szólt, hogy a Salzburgi Ünnepi Játékok az érzelmek kavalkádját jelentik, lélegzetelállító előadásokat, magával ragadó zenés és prózai színházi esteket, néha nagy vitákat és botrányokat. A 2020-as jubileumi évben az érdeklődők 16 helyszínen 200 előadást tekinthetnek majd meg 44 napon át.

Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria magyarországi nagykövete kiemelte, hogy Salzburg az osztrákoknak egy darabot jelent önmagukból, az identitásuk része. A kötetről szólva elmondta, hogy olyan átfogó mű, amely bemutatja a magyar művészek szerepét, jelenlétét a fesztiválon, valamint azt a csodát, amellyel Salzburg a világnak szolgál.

Az exkluzív kötet árából befolyó teljes összeg a budapesti Szent János kórház gasztroenterológiai ellátásának javításához járul hozzá.

Forrás: MTI, Színház.org