Érdemes-e jelen lenni az online térben? – Művészek válaszolnak

2019 november 29. péntek, 9:11

Videósorozatot indított a StageHive előadóművészeti közösségi platform. A kisfilmek célja, hogy elinduljon egy diskurzus arról: vajon érdemes-e jelen lennie egy művésznek, művészeti területen dolgozó szakembernek az online térben, és ha igen, mit tud kezdeni annak lehetőségeivel. Többek közt Molnár Piroskát, Szentpáli Rolandot és Balog Józsefet is megkérdezték a fentiekről.

Mennyire tartják fontosnak az előadóművészeti szcéna szereplői, hogy jelen legyenek az online térben? Látják-e ebben a széleskörű lehetőséget? El tudják-e képzelni, hogy virtuális terepen szövődjenek szakmai kapcsolatok? És mi a helyzet a közösségi finanszírozással? Készen áll-e erre a támogatási formára a művészeti élet? Ezeket a témákat veti fel a StageHive előadóművészeti közösségi platform friss videósorozata, melyben különböző szakmai területek elismert képviselői mondják el véleményüket a fentiekről.

A videósorozat ezen a héten indult, és a tervek szerint heti két, tartalmas gondolatokat felvető kisfilm kerül ki a StageHive közösségi oldalaira. Az első alany Balassa Krisztián karmester, aki sikeres hazai pályafutása után – többek közt hosszú éveken keresztül volt a Budapesti Operettszínház karnagya – Németországban folytatta karrierjét. A beszélgetés során azt is elmondja: tapasztalatai szerint ott rendkívül népszerűek ezek a platformok, sokan tudnak rajtuk keresztül csatlakozni egy-egy izgalmas projekthez, többek között az ő esetében is volt már erre példa.

A további interjúalanyok közt megtaláljuk Molnár Piroskát, a Nemzet Színészét, Szentpáli Roland nemzetközileg elismert tubaművészt és zeneszerzőt, Tóth Kázmért, a díszletgyártó Scabello Bt. ügyvezetőjét, Balog Józsefet, a szegedi THEALTER fesztivál művészeti vezetőjét, Ódor Kristóf színművészt, Miranda Liu hegedűművészt, a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertmesterét és Ditzmann Tamás hangmérnököt.

Az alanyok eltérő szakmai háttere nem véletlen: a sorozat szeretné megmutatni, hogyan gondolkodnak a különböző területeken alkotó, munkálkodó szakemberek az előadóművészeti szcéna széles spektrumán. Így pedig a meglátások is rendkívül különbözőek. Akadt, aki azon a véleményen volt, hogy a színházi világ egy szűk kör, más azt érzi, nem feltétlen ismer mindenki mindenkit a saját területén. Többen elmondták, milyen hasznos lehet a szakmai kitekintésben, munkatársak meglelésében, a lappangó kreatív ötletek kibontakoztatásában egy, a StageHive-hoz hasonló közösségi platform. Természetesen akadt olyan is, aki megfontolandónak, bár utópisztikusnak találja a közösségi finanszírozás gondolatát, és olyan is, aki szerint a színház hatása csak bőrön, a közönséggel együtt érezhető, az online térben pedig elveszik ennek a varázsa.

A StageHive célja a videósorozattal, hogy szakmai diskurzust kezdeményezzen, tudatos gondolkodást indítson el a feltett kérdésekről, ezáltal új utakat, hasznos lehetőségeket mutatva a megszokott metódusok mellett.

A StageHive-ról röviden:

Magyarországról indult útjára a startup kezdeményezés, mely az előadóművészeti szcéna szereplői – magánszemélyes és intézmények – részére kínál hiánypótló funkciókat, méghozzá nemzetközi viszonylatban. Használatával leegyszerűsödik a kapcsolatteremtés a szakemberek között, legyenek akár tapasztaltak vagy pályakezdők. A szakmai „társkereső” a közösségi hálózatok elvén működik. Miután a felhasználó feltöltötte saját profilját, abban megjelölte a vele kapcsolatos legfontosabb információkat, bátran böngészhet a többiek között. A felhasználók feltölthetik a megvalósítani kívánt vagy már folyamatban lévő projektjeiket vagy csatlakozhatnak másokéhoz. A StageHive ezen kívül közösségi finanszírozási funkciót is biztosít.