Kihűlt világ – Farkas István művészete a Nemzeti Galériában

2019 december 12. csütörtök, 10:05

Farkas István az első világháború utáni magyar modernizmus egyik legeredetibb alkotója. A magyar és a francia műkritika egyaránt koruk egyik jelentős művészének tekintette őt, akinek látásmódja, képi világa, technikai igényessége, felkészültsége, kísérletező kedve egyedülálló volt a kortársai között. (x)

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria ajánlója:

A Magyar Nemzeti Galéria mindezidáig példátlan gazdagságban mutatja be Farkas István életművét. Az eddig kiállításokon a nagyközönság mintegy 80 képnél nem láthatott többet, most 170 művel találkozhatunk, de ezek között Farkas mestereinek és a kortársainak a munkái is szerepelnek. Mednyánszky László, James Ensor, Edvard Munch, Leon Spilliaert néhány műve tágabb összefüggésben is segít megérteni Farkas művészetét.

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

Külön szekció mutatja be Farkas István korai, még a Mednyánszky László melleti tanulmányai során festett munkáit. Az életmű idehaza legkevésbé ismert része a művész 1924 és 1932 közötti párizsi éveinek anyaga. Ezen évek alkotásainak jó részét hazai, európai és amerikai magángyűjteményekből kölcsönöztük.

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

Farkas és kortársainak izgalmas tapasztalata volt, hogy képeinek egy része nem arany keretbe, hanem világos színű falba kívánkozik. A művész ezért választott széles, hófehér keretet képeinek, s tudjuk, hogy egyik festményét egy alexandriai műgyűjtő palotájában a falba illesztve helyezték el. Az Ernst-Múzeumban 1936-ban rendezett kiállításán ő maga is külön kiemelte ezt, s külön csoportban mutatta be fehérkeretes, illetve az intimebb hatású, aranykeretes képeit. Kiállításunkon hat festménnyel próbáljuk meg rekonstruálni az 1936-os Ernst-kiállítás legizgalmasabb részletét a falba kívánkozó, fehérkeretes képekkel.

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

Kiállításunkat eddig ismeretlen dokumentumfotókkal, levelekkel és dokumentumokkal egészítjük ki, hogy még közelebb kerüljünk Farkas művészetéhez és személyiségéhez. (x)