Fiatal színészek tolmácsolják Szabó Magda és Ady Endre gondolatait

2019 december 23. hétfő, 9:01

A Libri 2019-es karácsonyi kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar irodalom két klasszikusának, Ady Endrének és Szabó Magdának a gondolatai ma is ugyanolyan érvényesek, mint megjelenésük pillanatában. Idén a két szerző könyveit jelentetik meg karácsonyi ajándékkönyvként.

A Libri idén karácsonykor is díszkötetbe rendezte egy-egy klasszikus szerző művét, idén olyan magyar írók műveit mutatja be, akik ugyan már nem élnek, azonban szavaik, gondolataik ma is ugyanolyan frissen hatnak, mint megjelenésükkor. Idén két kötetet mutatnak be, egy Ady Endre-antológiát és Szabó Magda karácsonyi írásainak gyűjteményét.

Az Élő Ady – Ady-antológia kortárs költők válogatásában című kötetben szereplő verseket többek között Karafiáth Orsolya, Kemény István, Peer Krisztián, Szálinger Balázs és Térey János válogatta össze. A szerzők azokat az Ady-verseket választották ki, amelyekhez valamilyen bensőséges kapcsolat fűzi őket – a versek között pedig megjelennek reflexióik, amikből kiderül, miben látják Ady Endre életművének vonzó- vagy épp taszító erejét. A kötetet a Scolar Kiadóval közreműködve állította össze a Libri.

Szabó Magda karácsonyi írásainak gyűjteménye a Daloljanak itt angyalok címet kapta, amiben esszék, cikkek, visszaemlékezések, novellák és versek olvashatók. Ezek mind tükrözik az írónő szoros kapcsolatát az ünneppel. A kötet elkészítésében a Jaffa Kiadóval működött együtt a könyvkereskedelmi cég.

A kampány népszerűsítéséhez a Libri 3-3 olyan jellemzőt fogalmazott meg Ady Endrével és Szabó Magdával kapcsolatban, amikkel ma is könnyen azonosulhatunk, illetve egy-egy új oldaláról is megismerhetjük általuk a szerzőket. Adyt legtöbben mély érzelmű verseiről ismerik, de kevesebben tudják, hogy emellett korának egyik legkiemelkedőbb politikai gondolkodója is volt. Szabó Magda pedig sokaknak oktatóként él az emlékezetében, és nem tudják, hogy az író bizonyos életszakaszában az egyik legrebellisebb magyar művész volt.

A szerzőkre jellemző tulajdonságokat a szerzők idézeteivel támasztják alá a plakátokon, vászontáskákon, illetve rövidfilmekben. Utóbbiakban fiatal magyar színészek segítségével hívják új életre a két szerző szavait. Szabó Magda tanításról szőtt gondolatait Lovas Rozi, karácsonyi elmélkedését Mészáros Blanka tolmácsolja. Ady Lédához intézett szenvedélyes sorait hallva a vásznon Pálmai Anna és Nagy Zsolt tűnnek fel, Trill Zsolt pedig Ady Endre nőkről alkotott, máig érvényes szavait prezentálja.

A díszkiadású könyveket a Libri bolthálózatában és webáruházában, kizárólag a karácsonyi időszakban, limitált példányszámban lehet megvásárolni.