Mit csinál a kellékes avagy a prop master? – Kisfilmmel válaszolnak a színműsök

2020 január 12. vasárnap, 22:44

A filmkészítés titokzatos folyamat. A forgatáson több száz stábtag szaladgál, kiabál, pakol vagy látszólag csak ácsorog, majd munkájuk eredményeként elkészül egy film, amit aztán fesztiválokon vetítenek, tömegek néznek a moziban, amiből játékfigurákat, mémeket gyártanak.

Sokan szeretnének filmes stábban dolgozni, de a kezdő lépések gyakran a legnehezebbek. Ha megértjük, hogyan készül a film, rögtön egyértelműbbé válhat, mi lehet a hozzánk illő szerepkör. Ebben igyekszik segíteni a filmesgyakornok.hu Filmszakmai Böngészője, ami közérthetően bemutatja a filmgyártás folyamatát, leírja a stáb legfontosabb területeit, illetve kifejti a tudnivalókat az egyes szakmákról.

A kisfilmeket a Magyar Nemzeti Filmalap megbízásából a Színház- és Filmművészeti Egyetem idén végzős televíziós műsorkészítő osztálya készítette.

A kellékes gondoskodik mindazokról a tárgyakról, amelyeket a színészek bármilyen módon használnak a filmben és nem a díszlet vagy a jelmez részét képezik. Ilyen lehet például egy könyv, amit az egyik szereplő olvas vagy egy vacsorajelenetben az elfogyasztott étel.

A film előkészítése során a kellékes feladata a filmhez szükséges összes kellék megvásárlása, kibérlése vagy megcsináltatása, majd a forgatás során a folytonosság (például: két vágás közt nem fogyhat el a pohárból az ital, ha a szereplő nem ivott bele) biztosítása a naplóvezető segítségével. Történelmi film esetében az ő felelőssége, hogy minden kellék korhű legyen. Rendszerint több asszisztens is dolgozik alatta.