Művészet, morál és #metoo a Színház folyóirat januári témái

2020 január 14. kedd, 9:09

Megjelent a Színház folyóirat JANUÁRI száma.

► Vezető témák: MŰVÉSZET ÉS MORÁL. Hogyan viszonyuljunk neves művészek, színpadi szerzők, koreográfusok életművéhez, akik más tekintetben nem éppen a morál bajnokai. Akiket a felvetett témával kapcsolatban megszólalásra kértek: Réz Anna (Vétkes hőseink), Tillmann Ármin (A Handke-jelenség), Kiss Ilona (Sztálin teste, Bulgakov drámája) és Fuchs Lívia (Szeplők életműveken).

► A #METOO UTÁN – Rihay-Kovács Zitát és Deres Kornéliát a FESZ kapcsolódó konferenciája okán szólították meg, Simon-Hatala Boglárka a német színházi struktúra válságkezeléséről írt, Artner Szilvia Sisso és Bálint Orsolya a táncosokat érintő fotó- és videotartalmakkal való visszaélésekről cikkezett, míg Tompa Andrea és Hardy Júlia az Affér Színház Ráolvasás című darabjáról gondolkodott közösen.


► Magunkról elmondott történetek – ez a címe a gyergyószentmiklósi KOLLOKVIUMról készített kritikacsokruknak, amelyben összesen hét előadás összefoglalóját olvashatják Stuber Andrea, Köllő Kata, Proics Lilla, Beretvás Gábor és Boros Kinga tollából.

► Fókuszban a HODWORKS: Bálint Orsolya a társulat legújabb koprodukciós bemutatóját elemezte, Komjáthy Zsuzsanna a testdeformációkról, Albert Dorottya a meztelenségképletekről értekezett Hód Adrienn koreográfiái kapcsán.

► VILÁGSZÍNHÁZ rovatukban Adorjáni Panna és Bogdán Zenkő beszélgetett az Európai Színházi Unió 18. fesztiváljáról.

► MÁRTON LÁSZLÓ drámakötetének utószava II-III. rész.
(Ha nem akarsz lemaradni a Színház folyóirat ez évi számairól, előfizetéshez kattints a linkre: http://szinhaz.net/e-book/)