Virtuálisan látogatható A Pál utcai fiúk-kiállítás

2020 január 24. péntek, 16:17

A Petőfi Irodalmi Múzeum weboldalán virtuálisan is látogathatóvá vált a A Pál utcai fiúkhoz kapcsolódó kiállítás.

2007 októberében a regény első kiadásának 100. évfordulójára „Éljen a grund!” címmel nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A PIM tárlata 2008. augusztus végéig volt látogatható, a kiállítást azonban három évig vidéki és határon túli helyszíneken is bemutatták. A tárlat rendezői, Emőd Teréz és Kómár Éva többször átdolgozták a kiállítást. 2017-ben, a regény születésének száztizedik évfordulóján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban mutatták be újra, vándorkiállításként utoljára – 2019. március végéig – a várpalotai könyvtárban volt megtekinthető.

A PIM virtuális kiállítása nem csupán a 2007-es tárlatnak és a vándorkiállításoknak állít emléket: a különféle adaptációk – filmek, diafilmek, színházi előadások – listáján kívül korabeli kritikákat és irodalomjegyzéket is tartalmaz. 

A gyűjteményben eredetileg is helyet kaptak ismert személyiségek – Békés Pál, Bódis Kriszta, Geszti Péter, Horváth Ádám, Sárközi Mátyás és Takács Zsuzsa – üzenetei, amelyek 2010-ben új üzenetekkel bővültek. A 2007-től feltöltött magyarés idegen nyelvű kiadások borítói, Balogh Béla 1917-ben és 1924-ben forgatott két némafilmjének képei, Fábri Zoltán klasszikussá vált 1968-as mozifilmjének díszlet- és jelmeztervei, a századfordulós diákszótár, a grundjátékok ismertetése, a valóságos utcanevek listája, a 2006-ig teljes filmográfia a magyarórán ma is remekül hasznosíthatók. A hiperhivatkozások egy része ugyan már nem aktív, de jó kiindulási pontként szolgál a világhálón való keresgéléshez.