Aki egy ital és egy nő között megmenti a világot – James Bond-ról beszélgettek a Kovátsműhelyben

2020 március 02. hétfő, 15:14

“My name is Bond. James Bond” – szól a híres mondat, amit még minden bizonnyal azok is könnyedén fújnak, akik amúgy egyetlen szót sem beszélnek angolul. De azon eddig talán kevesen gondolkodtak el, hogy maga a név honnan is származik. Kováts Kriszta Kovátsműhely című műsora legutóbbi adásának James Bond volt a témája és a műsor a név keletkezését firtató kérdéssel kezdett.

A színésznő első vendége Csákvári Géza filmkritikus volt, akitől megtudhattuk, hogy James Bond karakterének kitalálója, Ian Fleming újságíró-író  saját életéből is merített, hiszen a második világháború idején hírszerző volt. Állítólag egyszer a kezébe került egy James Bond nevű ornitológus könyve. Innen kapta nevét a kultikus hős, aki egy ital és egy nő között megmenti a világot.

A brit kém karakterét Fleming 1953-ban alkotta meg, s az első mozifilmet 1962-ben mutatták be, Dr. No címmel. Ez a munka évtizedekre meghatározta az akciófilmes divatot. (Előtte készült egy tévéfilm, de azt nem vették be az úgynevezett kánonba.) A film a nyers erőszakot hozta be a mozikba.

Az első Bondot Sean Connery alakította, aki igazi macho karakter volt. Ahogy változtak a korok, úgy változtak a színészek is és a mozi készítői kicsit mindig igazodtak a korhoz. Míg annak idején Bond láncdohányos volt, most már nem dohányzik.

Az első két mozi nettó kémfilm volt. Hamis pénz, aranyóra dróttal, amivel meg lehet fojtani valakit. Később jött be az autó. A fáma szerint, a második Bond-filmet rendező Terence Young hozta be a saját életstílusát a karakterbe, nevezetesen a vodka-martinit nem felrázva, hanem keverve. Amikor Bond figurája igazodott a globalizmushoz, elkezdett sörözni is.

Bond karakterét eddig hat színész játszotta: Sean Connery, Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és Daniel Craig. A sármos főhős mellől sohasem hiányozhat egy csinos nő, ez esetben az úgynevezett Bond-lány. Kétféle típusát láthattuk a filmekben. A gonosz, aki megpróbálja eltenni Bondot láb alól, de nem tud neki ellenállni. Az aktust gyilkossági kísérlet követi, majd a gonosz megbízó végez a sikertelen gyilkos nőkkel. De az is elhalálozik, aki közel kerül Bondhoz, vagy éppen ő az egyik gonosz segítője, de segít Bondnak és ezért kell meghalnia.

A film főcímzenéje mindig nagy rangot jelentett a zenei világban és komoly verseny szokott kialakulni azért, hogy ki nyeri el a lehetőséget. Shirley Bassey: Goldfingerje mai napig nagy sláger, akár Tom Jones Thunderball című száma, vagy Tina Turnertől a Golden Eye.

A műsor második felének vendége Mészáros András színművész és Piroch Gábor világhírű kaszkadőr volt. András nem Bond-rajongó, ellenben Gábor imádja a régi, klasszikus filmeket. Piroch Gábor cselgáncsozott és a sport révén került 15 évesen a filmezés közelébe. Több mint 350 filmes és televíziós produkcióban, sok hollywoodi kasszasikerben is szerepelt, úgy mint a Titanic, a Transformers, a Szárnyas fejvadász, az Evita, vagy a Kincsem. A kérdésre, miszerint melyikre a legbüszkébb, azt felelete, hogy szerinte Szabadság, szerelem minden idők legjobb filmje és a Kincsemre is nagyon büszke. A külföldi mozik közül pedig a Titanic, ahol egyedüli magyarként hét hónapig dolgozott. A forgatás ideje alatt sok baleset volt, szinte sorban álltak az orvosnál.

Mészáros András a Kojot című magyar film főszerepét játszotta. Amikor az egyik jelenetben egy igazi mikrót kellett valakinek a fejéhez vágnia, előtte a stábból többen – maga a rendező is – kipróbálta saját magán a dolgot, hogy meggyőződjön róla, nem veszélyes. Piroch Gábor sok sztárral dolgozott együtt és volt a dublőrjük. Timothy Daltonnal – egy korábbi James Bonddal – például jó barátságba keveredett. A kaszkadőr ki nem állhatja az akciófilmeket. András az elgondolkodtató filmeket meg a sci-fiket is szereti, akciófilmekért ő sincs oda. Gábor szerint kell egy jó történet, ami megfogja az ember szívét s lehet benne akció, de csakis akkor, ha kiszolgálja a történetet.