VerShaker – Zoltán Áron új irodalmi csatornát indít a költészet napján

2020 április 10. péntek, 9:58

Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma díjas színművésze és alkotótársai a költészet napján indítják útjára új irodalmi YouTube-csatornájukat. Céljuk a költészettel szemben érzett ijedt tisztelet oldása, a versek felszabadítóerejének bemutatása, elvonatkoztatva a szigorúan vett, iskolás megközelítéstől.

Fotó: Zoltán Áron

Zoltán Áron, a projekt ötletgazdája négy éve kutatja vers és színház kapcsolatát a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. Kutatásai során több olyan színésszel készített interjút, akik a versmondás kimagasló előadói (Jordán Tamás, Molnár Piroska, Bálint András, Sólyom Katalin, Fesztbaum Béla, Hajduk Károly). “Ezekben az interjúkban sok olyan gondolatot osztottak meg velem, amit úgy éreztem, hogy érdemes lenne szélesebb körökben is megosztani” – mondja Zoltán Áron.

Az iskolai tananyagban ismert művészettörténeti, életrajzközpontú megközelítés helyett a VerShaker erősíti a költészet mint élő művészet önálló értelmezhetőségét és élményszerűségét. A videók nem titkolt célja az irodalomoktatás segítése olyan minőségi tartalmakkal, amelyek akár egy-egy irodalomóra anyagát is színesíthetik.

A VerShaker első adásának premierje április 11-én lesz, ekkortól elérhető az első videó a csatornán, ezt követően kerülnek fel heti rendszerességgel a sorozat részei. A videókban közismert előadóművészekkel (majd később költőkkel, szakértőkkel) versekről, verselemzésről, versmondásról beszélget Zoltán Áron. Minden epizód versmondással indul vagy zárul.

Az alkotók a videókat ajánlják minden irodalom, költészet, versmondás iránt érdeklődő olvasónak, diákoknak, versmondással foglalkozó előadóművészeknek, amatőr versmondóknak és végül, de nem utolsósorban pedagógusoknak, tanároknak.

Fotó: Zoltán Áron

A VerShaker csapata:
Zoltán Áron
Lakatos Péter grafikus, aki a csatorna arculatát tervezte
Ember Márk színművész, A Dal 2020 című verseny döntőse, aki a videókban hallható zenéket írja
és a VerShaker stábja, a Kodolányi János Egyetem televíziós műsorkészítő szakos hallgatói: Béládi Boglárka, Busa Niki, Doma Szabolcs, Gombás Ádám, Králl Kevin, Kustra Ádám és Tóth Fanni.   

A VerShaker interjúinak a Bethlen Téri Színház ad otthont.