Coming out – Megjelenik Molnár Gál Péter visszaemlékezése

2020 április 15. szerda, 14:47

Coming out címmel írt könyvet ügynöki múltjáról, megzsarolásáról és beszervezéséről Molnár Gál Péter 2004-ben. A kötet másfél évtizeddel később, 2020 áprilisában jelenik meg a Magvető Tények és Tanúk sorozatában.

“Egyszer csak azt hallottam: emgépének hívnak, mint egy harisnyamárkát. Úgy is maradtam. Színikritikák, tárcák, vegyes újságizék alá három betűvel jegyeztem magam” – írta Molnár Gál Péter, a Kádár-kor meghatározó kritikusa, színházi egyénisége. A Népszabadságba évtizedeken át írt szellemes, élvezetes, de sokszor kíméletlen és elfogult színikritikái megkerülhetetleneknek számítottak. 2004-ben derült ki, hogy Luzsnyánszky Róbert néven 1963-tól 1978-ig az állambiztonság ügynökeként tevékenykedett. “Álnevek, fedőnevek, becenevek, gúnynevek lélektanához nem konyítok. Kétféle fedőnév lehetséges. Tökéletesen elrejtőzik az egyik” – olvasható MGP visszaemlékezésében. “A magam fedőneve infantilisan megőrzött némi személyes jelleget. Unalmas gimnáziumi órákon, abban az életkorban, amikor keresi valaki a személyiségét: gyakoroltam különféle névaláírásokat. A grafológiai játék egyik változataként találtam ki ezt a mesterkélten ostoba nevet: Luzsnyánszky Róbert.”

Fotó: cultura.hu

MGP ügynöki múltja megrázta a színház világot, ő pedig szinte azonnal írni kezdte életét, beszervezésének történetét. A készülő könyvről több lap is hírt adott, a szöveg végül mégsem jelent meg. A könyv szakmai tanácsadója, Lakos Anna előszavában felhívja a figyelmet arra, hogy a kézirat töredékes. “Szerkesztetlen. Pontatlan. Tele tévedéssel. Emlékezete sokszor cserben hagyta, nem ellenőrizte a leírtakat. A rá amúgy nem jellemző pongyola, rosszul megfogalmazott mondatokat sem javította. A kirekesztett, magányossá vált embernek sem ideje, sem ereje nem volt, hogy mindezt megtegye. Már kiírta magából a történetét.”

A Coming out című kötet rendhagyó módon a Függelékkel kezdődik. Ebben a fejezetben gyűjtötte össze Molnár Gál Péter az “utca emberének” véleményét ügynöki múltjáról: a neki küldött indulatos üzeneteket, újságcikkek részleteit, színészek és rendezők nyilatkozatait. Megzsarolásának és beszervezésének története, a tartótisztek és a konspirációs lakások leírása mellett rendkívül színes, szórakoztató és tűpontos portrékat közöl kortársakról, kollégákról, színészekről, rendezőkről, barátokról és ellenségekről, sokakról azok közül, akikkel hosszú és gazdag élete során összeakadt.

A Tények és Tanúk sorozatban megjelenő könyvet online mutatja be a Magvető: László Ferenc kritikus és Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője április 16-án 16 órakor a Líra Könyv facebook-oldalán beszélgetnek a Coming out című kötetről és Molnár Gál Péterről.