Finite center – Tőzsér Árpád írásával tiszteleg Rejtő Jenő előtt Kálloy Molnár Péter

2020 április 20. hétfő, 7:00

Az Újnyugat Irodalmi Kör Karantén plusz irodalom sorozatának legújabb epizódjában Kálloy Molnár Péter mondja el Tőzsér Árpád Finite center című, a napokban a Nyugat Plusz irodalmi folyóiratban közölt naplórészletét, amely tisztelgés Rejtő Jenő életműve előtt.


Tőzsér Árpád, a Nemzet Művésze évek óta publikál a Nyugat Pluszban. A folyóirat szerkesztőbizottságában pedig megtaláljuk Kálloy Molnár Pétert is, aki költőként, zeneszerzőként is aktív. Ezúttal az otthonából küldte meg az Újnyugat Irodalmi Körnek a Tőzsér írásából készített előadását, amelyből Szabó Zoltán Bendegúz készített szépirodalmi klipet, rövidfilmet.

Rejtő mint kabaré- és színpadi szerző is elismert. A Vesztegzár a Grand Hotelben című művéből néhány éve például a Nemzeti Színházban született sikerdarab Hollósi Frigyessel, Molnár Piroskával, Tompos Kátyával, Bodrogi Gyulával, László Zsolttal a főszerepben. 2018-ban a József Attila Színház tűzte repertoárjára a darabot.

A gazdag Rejtő-univerzumban az 1940-ben megjelent regény, A tizennégy karátos autó ugyancsak mérföldkőnek számít. Erről a műről értekezik most Tőzsér Árpád megállapítva, hogy “Rejtő történeteinek a felszíne fikció, de valahol a mélyben (főleg a nyelv mélyebb rétegeiben, a stílus eresztékeiben) bizony igazak…”

Rajz: Kisteleki Dóra

Kálloy Molnár ihletett tolmácsolásából egyszerre érezzük ki a rejtői mesevilág “pulzálását”, ittlétét és Tőzsér Árpád őszinte szeretetét, rajongását a tragikus sorsú írólegenda művei, humoros világszemlélete iránt. A kisfilmben feltűnik Kisteleki Dóra illusztrációja, amelyen a töprengő Tőzsér a hallhatatlan Rejtő-hős, Gorcsev Iván – és Alfa Romeója – társaságában szerepel. A karanténfilmet a Törzsasztal YouTube-csatorna tette közzé.