Van hozzá képed? – Pályázatot hirdet a VerShaker

2020 május 11. hétfő, 9:53

Pályázatot hirdet a VerShaker a Kidsnews.hu online magazinnal, a Jelenkor Kiadóval, a Pagony Kiadó/Tilos az Á Könyvekkel, a POKET zsebkönyvekkel és a Scolar Kiadóval együttműködésben. A pályázat célja: versek ihletésében született festmények, rajzok, fotók, digitális műalkotások létrehozásának ösztönzése a művészeti ágak közti átjárhatóság jegyében.

A szervezők felhívása:

A VerShaker egy nonprofit, kulturális kezdeményezés. Felületein a versek olyan környezetbe kerülnek, ahol személyességük válik fontossá, előtérbe helyezve a költészet mint élő művészet eredeti funkcióját. A VerShaker YouTube-csatornáján Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma-díjas színművésze hétről hétre ismert művészekkel beszélget egy-egy vers kapcsán. A VerShaker közösségi média felületei pedig a videók köré szervezett tematikus hetekkel várják az érdeklődőket.

Ki vehet részt a pályázaton?
A pályaműveket három kategórián belül várjuk:
I. 15-18 éves középiskolások
II. 18 év feletti műkedvelők
III. 18 év feletti hivatásszerűen alkotók, vagy valamely művészeti képzés résztvevői

Zsűri
Csernovszky Júlia, grafikusművész, tervezőgrafikus
Grecsó Krisztián, József Attila-díjas költő, író, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa
Szurcsik József,  Munkácsy-díjas képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Grafika Tanszék

A pályázás feltételei
A pályamű tetszőleges szabadkézi vagy digitális technikával készülhet, kiindulásként azonban a zsűri tagjainak ajánlásával készült versválogatás egyik költeménye kell, hogy szolgáljon. A válogatás itt érhető el.

A pályázat anyagának részét képezi:
a pályázó neve
az életkori kategória megnevezése (I/II/III)
a III. kategória esetében, ha még tanuló, intézmény, szak megnevezése
egy jó minőségben, homogén fényben befotózott vagy scannelt kép a műalkotásról
digitális munka esetében maga a mű
a hozzá tartozó leírás, amely tartalmazza:
a választott vers szövegét, szerzőjét
500-1000 karakter terjedelemben néhány gondolatot arról, hogyan született a versből képzőművészeti alkotás.

Pályázási határidő
A pályaműveket június 7-e éjfélig várjuk.

Értékelés
A beérkező művekből a zsűri válogatása alapján online kiállítás nyílik a VerShaker Instagram oldalán, ahol a közönség is szavazhat a művekre.
Kategóriánként három, zsűri által díjazott pályázót és egy-egy közönségdíjast jutalmazunk értékes könyvcsomaggal a Jelenkor Kiadó, Pagony Kiadó/Tilos az Á Könyvek, a POKET zsebkönyvek, és a Scolar Kiadó jóvoltából.
Az értékelés fő szempontját képezi, hogy mennyire értelmezhető a kép a kiválasztott vers parafrázisaként, mennyire személyes, egyedi szempontból közelíti meg a verset.

A pályaműveket a vershakerinfo@gmail.com e-mail címre várjuk, az e-mail tárgya “VersKép”, majd a pályázó teljes neve legyen.