Velencei történet – Megtekinthető Fodor Tamás virtuális tárlatvezetése

2020 május 18. hétfő, 7:00

A Műcsarnok felkérte Fodor Tamást, hogy a korábban meghirdetett helyszíni tárlatvezetése helyett otthonából kalauzolja a vendégeket Paolo Ventura: Velencei történet / Automaton c. kiállításában.

“Ventura azon túl, hogy fotográfus, díszlet- és jelmeztervező, dizájner, maszkmester, író, színész és bábkészítő is. Aki új műfajt teremt: képmesélő / rendező… Színész is, aki minden színházi mesterséget, aprólékos tudással, felső fokon művel. Képes fotós magasművészetté rendezni a részeket.” (részlet Szegő György megnyitójából)

Az alkotó, Paolo Ventura így vall projektjéről: “A történet minden egyes képe ebben a képzeletbeli Velencében készült, amelyet saját kezűleg építettem fel kicsiben. A sztori egyetlen, valóban megtörtént része a náci hadsereg és az olasz rendőrség bevonulása a gettóba 1943 decemberében.”

 

A Velencei történet / Automaton kiállításában a képzőművészet és a fotográfia, a képzelet és a valóság határán épült különleges képi világával varázsolja el a látogatókat. Az Automaton Velencében játszódik a második világháború alatt, amikor a német hadsereg bevonult Észak-Olaszországba, hogy megakadályozza korábbi szövetségese elpártolását. Egy olyan történet az alapja, amelyet Paolo Ventura még a gyermekkorában hallott mesekönyv szerző édesapjától.

Főszereplője egy idős zsidó órás, aki 1943-ban, a náci megszállás és az olasz történelem talán legsötétebb korszakában igyekszik boldogulni a velencei gettóban. A történet ebben az elhagyatott, zárt és rettegéssel teli városrészben bontakozik ki. Az öregúr elhatározza, hogy felépíti az automatont (egy robotfiút), aki társaságot nyújt neki a sötét napokban, és családtagként él vele.

Juhász Anna és Orvos-Tóth Noémi tárlatvezetése után a Műcsarnok Fodor Tamás színész-rendezőt – gyakran párhuzamosan bábos eszközöket is alkalmazó alkotót –, hogy a korábban meghirdetett helyszíni tárlatvezetése helyett otthonából kalauzolja a vendégeket Paolo Ventura kiállításán.

A kiállítás virtuális sétája itt tekinthető meg.

Fotó: Nézőművészeti Kft./Szkéné Színház