Tévéjáték készül a Déryné ifjasszony című előadásból

2021 május 01. szombat, 7:19

A Déryné Program újabb mérföldkőhöz érkezett: a Vidnyánszky Attila által jegyzett Déryné ifjasszony című Herczeg Ferenc előadásból különleges látványvilágú filmet forgatnak.

A Déryné Program közleménye:

A Déryné Program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat olyan klasszikus, nagyobb arányban magyar szerzők műveit viszi színre, melyek az érték és az élmény határmezsgyéjén fogalmazzák meg a mai világ számára mértékadó gondolatvilágukat. 2020. szeptemberében mutatták be a Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című előadást, amely a vándorszínészet hőskorába, a magyar nyelvű színjátszás születésének reményekkel és sikerekkel, nélkülözéssel és küzdelmekkel teli világába kalauzol.

Fotó: Déryné Program

A darabválasztás tükrözi a Déryné Program küldetését, hiszen a hiánypótló kezdeményezés célja, hogy azok a térségek is minőségi színházi élményekkel gazdagodjanak, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított. A Déryné Program fontos célkitűzése mindemellett az is, hogy saját produkciói a jelenhez alkalmazkodva, izgalmas és innovatív formában fogalmazódjanak meg. Ezért az alkotóközösség Déryné ifjassszony című előadásának filmre vitelével új csatornán keresztül igyekszik minél szélesebb kör számára elérhetővé tenni Herczeg Ferenc művét.

“A Déryné ifjasszony című előadásunk a Déryné Program zászlóshajója, egyszerre fogalmazza meg költőien a program misszióját, valamint tiszteleg a névadója és a magyar színjátszás hőskora előtt. Ezért érezzük fontosnak, hogy filmen is megörökítsük, és elkészítsük a produkció tévéjáték változatát” – hangsúlyozza Kis Domonkos Márk, Jászai Mari-díjas színművész, a Déryné Program igazgatója.

A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében készülő tévéjáték romantikus szerelmek, nagy fellángolások és szenvedélyes viszonyok egész során keresztül mutatja be szereplőit, akik hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A megelevenedő miliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével, vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni.

Fotó: Déryné Program

„Déryné a kőszínház előtti világ legnagyobb magyar színésznője. Abban a hőskorban, amikor a magyar színházi élet megerősödött, intézményesült, amikor színházak sokasága alakult meg, Dérynének csodálatos, hittel és küldetéstudattal teli szerepe volt, amit messzemenőkig következetesen képviselt” – nyilatkozta Vidnyánszky Attila.

A színpadi adaptációhoz hasonlóan a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktória alakítja a címszerepet, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella.

Fotó: Déryné Program

A Déryné Program a kalandok, tréfák, felfokozott érzelmek egész sorát felvonultató történetet közel száz fős stábbal, kivételes forgatási helyszíneken – a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben –, káprázatos látvány- és fantáziavilággal, kiváló színészi játékkal valósítja meg, melyet a Déryné Társulat színészeinek hangszeres játéka tesz még virtuózabbá.

A produkció vezető operatőre Tóth Zsolt, fővilágosítója Szucsik József, vezető hangmérnöke pedig Pongrácz Péter Huba. A Déryné ifjasszony című tévéjáték producere Kis Domonkos Márk.