Négy kisfilmet mutat be a Baltazár Színház az adventi időszakban

2021 december 03. péntek, 4:19

A Baltazár Színház négy kisfilmet mutat be advent négy vasárnapján, amelyek a világunkat érintő legsúlyosabb problémákról beszélnek, és arról, miként lehet vajon-e problémákat megoldani.

A Baltazár Színház ajánlója:

„Mi is afféle festők vagyunk. Újra festjük, ami megtörtént, megváltoztatjuk a megváltoztathatatlant.” /Vörös István: A világot tartó oszlopok/

Milyen a világ, amiben élünk, és milyennek kellene lennie? E két kérdést tette fel a Baltazár Színház új előadása, A világot tartó oszlopok készítésekor. A munkafolyamat alatt pedig igyekezett rá válaszokat találni.

Fotó: Baltazár Színház

A Vörös István drámájából négy rendező (Elek Dóra, Farkas Dorka, Kováts Kriszta, Réti-Harmath Olívia) által létrehozott produkció megjeleníti a XXI. század legégetőbb problémáit, de nem elégszik meg ennyivel, hanem szeretne utat mutatni egy élhetőbb, jobb világ felé.

A társulat készített az előadáshoz kisfilmeket is, amelyek a mozgókép nyelvén jelenítik meg az előadásban érintett témákat. A Baltazár Színház a négy kisfilmet advent négy vasárnapján teszi közzé, és bízik benne, hogy általuk tartalmasabbá, reménytelibbé válik majd az ünnepre való várakozás.

Az első film az Első Oszlop címet viseli, témája pedig az egyetemes felelősségvállalás. „Egyetlen gólya lelövése katasztrófával fenyeget” – írja Vörös István A világot tartó oszlopok című drámájában, ami annyit tesz, hogy emberi cselekedeteink – tűnjenek azok bármilyen jelentéktelennek – globális következményekkel járnak.

Az emberi értékek, mint például a szeretet, a szabadság, a felelősségvállalás, a hit vagy az egymásra való odafigyelés, hiánycikkek társadalmunkban, de sosem szabad elfelejtenünk, hogy a világot tartó oszlopok mi vagyunk, így rajtunk múlik, hogy milyen világot teremtünk magunk és egymás számára.

Az első film az alábbi linken érhető el: https://vimeo.com/644003587.