A világ legnagyobb előadó-művészeti seregszemléjén a Recirquel

2016 november 16. szerda, 15:32

Először lép színpadra magyar produkció a CINARS-on.Sok, hozzánk hasonló méretű társulat más-más szereplőgárdával készít el egy-egy előadást, ezt aztán megturnéztatják világszerte, és kezdik elölről. Én azonban szeretném, ha a Recirquel állandó társulattal dolgozna, ami azzal jár, hogy az artistákat folyamatosan tovább kell képezni. Vannak balettóráink, színészmesterséget tanulunk, és hívunk szaktanárokat is. Vági Bence, az MNO.hu-nak.

Első alkalommal válogattak be magyar kulturális produkciót a világ egyik legnagyobb előadó-művészeti vásárának számító montreali CINARS Biennale (Conférence internationale des arts de la scéne) hivatalos programjába.

A Recirquel Újcirkusz Társulat november 16-án mutathatja be a világ legnagyobb kulturális intézményeinek vezetői előtt a Cirkusz az Éjszakában című darabját. A kétévente megrendezett, idén november 14. és 19. között zajló fesztiválon összesen negyven ország 1500 előadóművésze mutatkozhat be, a hivatalos programba azonban mindössze 23 produkciót válogattak be a szervezők.

cirkusz-az-ejszakaban2

A Recirquel Társulat Cirkusz az Éjszakában című darabját a CINARS döntőbizottsága több hónapos pályázati folyamatot követően sok száz kulturális produkció közül válogatta be a fesztivál idei hivatalos programjába. Vági Bence rendező a darabot úgy formálta át, hogy az egyébként egész estés produkció szinte minden jelenete helyet kap majd a résztvevők számára rendelkezésre álló 25 perces időkeretben.

cirkusz-az-ejszakaban

A biennálé hivatalos programjában összesen 23 előadás, köztük mindössze négy cirkuszi produkció – a magyar Recirquel mellett egy-egy kanadai, svájci és dán – kapott helyet a világ minden tájáról.

„Nagy reményekkel jöttünk a CINARS-ra, hiszen a világ kulturális intézményeinek krémje előtt mutatkozhat most be a társulat, mintegy 600 színházigazgató vesz részt a fesztiválon” – mondta el Vági Bence.  A Recirquel alapítója és művészeti vezetője szerint több kiemelkedően sikeres nemzetközi fellépésük – Párizs, Montreál, Bogota – után a biennálén való bemutatkozás utat nyithat a társulatnak a világ legnagyobb kulturális intézményeibe.

recirquel

A Recirquel a CINARS-ot követően, november végén a spanyolországi San Sebastianba utazik, ahol a Victoria Eugenia Theatre-ben mutatja be a Meztelen Bohóc című egész estés darabját. A társulat előadásai Magyarországon december 6. és 31. között tekinthetők meg ismét – a Recirquelnek otthont adó és a produkciót előállító – budapesti Müpában.

További információ: www.recirquel.com.