Okidok – A Müpa Sátorban lép porondra a frenetikus belga bohócduó

2016 december 07. szerda, 7:21

Két fergetegesen vicces újcirkuszi figura. Két frenetikusan fanyar humorú előadó. Két igazán szerethető, különc bohóc.
okidok-ha-ha-ha

A belga OKIDOK, azaz Xavier Bouvier és Benoit Devos díjnyertes párosa közel másfél évtizede járja a világot, hogy mosolyt csaljon az arcokra és cinkosan összekacsintson a közönséggel. Piros orral vagy anélkül. Felöltözve vagy (kifordított) alsónadrágban. Kung-fu mozdulatokkal vagy épp színes dobozokkal zsonglőrködve. December 13-17. között végre itt Budapesten, a Müpa Sátorban nevethetünk velük-rajtuk!

hahaha

Az OKIDOK nem is egy, hanem két különböző előadással lép a Müpa Kultúr Kültéren felállított cirkuszi sátor porondjára. A HA HA HA című előadás a régi vándorcirkuszok álomszerű világát idézi – piros orr, fehérre festett arc, óriás bohóccipő, hatalmas dobozok és két elvarázsolt, vicces alak, csupa-csupa bohóctréfa, emberi kapcsolatok egyszerű bonyolultsága, félresikerültségében is zseniális trükkök, sok-sok akrobatikus bravúr. A Slips Inside – Kifordított alsónadrág című produkció pedig inkább a mai valóságból indul ki, közelebb áll a mindennapok emberi küzdelmeihez – itt korunk macsói elé állít görbe tükröt az alsógatyában szerencsétlenkedő, nem létező izmaival kérkedő két mókamester.

mupa_okidok_slip-inside_kultur-kulter_2
Avignoni nagy sikerű előadásuk után adott interjújában Devos és Bouvier így fogalmaz: „Régen, a Fratellinik idejében, a “boldog békeidőkben” a cirkuszban mindenki gyönyörű jelmezekben, frakkban és estélyiben lépett fel, így a bohócok sokkal nevetségesebben hatottak közöttük. Ma viszont a bohóc figurája inkább nosztalgikus, mint nevetséges. A mai világ a sokszorosára felnagyított, meztelen testeké, mi pedig arra törekszünk, hogy inkább a testek egyediségét és egyéniségét mutassuk meg a színpadon.” Azt mesélik, hogy előadóként számukra sokkal nagyobb kihívás a Slips Inside, hiszen ott tágabb teret kap az improvizáció. A cél – mondják – az, hogy „meg tudjuk mutatni a szereplők emberi oldalát, az esendőségüket, ahogy a hatalmas önbizalmukkal újra és újra pofára esnek. Hiszen azt hiszik, hogy mindent tudnak és bármire képesek. A mi szereplőink senkit nem parodizálnak, hanem teljes meggyőződéssel teszik, amit tesznek. Aztán persze megbotlanak, kicsúszik a kezükből az irányítás, de a nevetésre, szórakozásra való hajlamuk végül mindig túllendíti őket azon, hogy szigorúan a tervhez tartsák magukat. Minket az egész emberi oldala érdekel. Ettől függetlenül szeretjük az akrobatikus számokat, nincs velük semmi bajunk. De tény, hogy a cirkusz archetípusokkal dolgozik, mint például az erőművész, a légtornász, a táncos… a bohóc pedig, akárhol is tűnik fel, mindig azért van ott, hogy megmutassa, mi van ezek mögött, hol húzódnak a repedések.”

haha

A Slip Inside – Kifordított alsónadrág című előadást 14 éven felülieknek ajánlják.

Okidok: Slips inside – Kifordított alsónadrág
december 13-14. 19:00 — 20:15 / Müpa Sátor

Közreműködők: Xavier Bouvier, Benoit Devos
Alkotók: Laurent Kaye, OKIDOK, Louis Spagna
További információk itt.

Okidok: Ha ha ha
december 15-16. 19:00 — 20:15 / Müpa Sátor
Közreműködők: Xavier Bouvier, Benoit Devos
Alkotók: Laurent Kaye, OKIDOK, Louis Spagna

További információk itt.