“Ez egy vészharang” – 146 év után bejelentette megszűnését a világhírű Ringling Brothers amerikai cirkusz

2017 január 15. vasárnap, 14:03

A Ringling Brothers világhírű amerikai cirkusz 146 év után bejelentette megszűnését, “a világ legnagyobb show-ja” utolsó előadását a tervek szerint májusban tartja – jelentette be a Feld Entertainment, a Ringling, valamint a Barnum & Bailey cirkusz anyavállalata.

A döntés hátterében az üzemeltetés magas költségei és az elefántmutatványok megszűnése óta csökkenő nézőszám áll. A Ringling állatvédők nyomására tavaly májusban hagyott fel az elefántos műsorszámmal, bár a jegyeladások már korábban is csökkenőben voltak – olvasható a cirkusz holnapján.

Az anyavállalat igazgatója, Kenneth Feld arról is írt, milyen nehéz volt a döntést meghozni.
“A cirkusz és művészei állandó inspirációt és örömforrást jelentettek nekem és családomnak” – emlékezett vissza Feld.

Véglegesen május 21-én, egy New York-i vendégjáték alkalmával engedik le a függönyt.
A bejelentést az állatvédők örömmel üdvözölték. Évtizedes tiltakozás után véget ért a “vadállatok legszomorúbb show-ja” – reagált a cirkusz bezárására a PETA nemzetközi szervezet, átfogalmazva a Ringling mottóját, mely szerint az övék a “világ legnagyobb show-ja”. A Ringlig Bros. birtokában volt a nyugati világ legnagyobb elefántcsordája.

A Fővárosi Nagycirkusz, az Artistaművészek Szakszervezete, valamint a Baross Imre Artistaképző Intézet tanárai és diákjai döbbenten fogadták a hírt.  “A bejelentés a végtelen szomorúságon túl egyben vészharang is! Ahol nem tudják időben megújítani, korunkhoz frissíteni az előadó-művészet e varázslatos ágát – az emberi teljesítőképesség határait feszegető, az ember által létrehozható csoda  művészetét –; ahol a közösség, a kulturális kormányzat nem támogatja ezt a művészeti ágat; ahol nem segíti kiváló oktatás, szakképzés s teljes életpályamodell a szakmai fejlődést, ott nincs mese, bezár, megszűnik ez az évszázados hagyományokkal bíró művészeti ág. A hír felemelt mutatóujj itt, Európa közepén: vigyázzuk, figyeljük, őrizzük azt a felbecsülhetetlen értéket, amely nekünk van! Előre a cirkuszművészet megújítása, fejlesztése, újragondolása és az értékek továbbvitele útján! ” – áll közös közleményükben.