Társművészetek a cirkuszban – Felföldi Anikó és Román Sándor a hétfői ARTista Caféban

2017 január 15. vasárnap, 16:19

Miként jelennek meg a rokon művészetek az artista világban? Az összművészeti kölcsönhatásokról beszélgetnek a Fővárosi Nagycirkusz műsoros, beszélgetős estjének, az ARTista Café legközelebbi, január 16-án, hétfőn este 18.00 órakor kezdődő alkalmán.

A Fővárosi Nagycirkusz meghívója:

Könnyű- és komolyzene, mozgásművészet, multimédia, irodalom, báb, fénytechnika, kidolgozott látványvilág. Egyre többféle elem társul a cirkuszművészet mellé. Világszerte mind inkább összetettebb műsorok, produkciók születnek, amelyek a nézők szinte minden érzékszervét egyszerre veszik igénybe. Avagy fordítva a társművészetek is szívesen szippantanak magukba, vonultatnak fel cirkuszi elemeket. Ezekről az egymásra hatásokról szól majd a beszélgetés hétfőn este.

Lassan két éve minden hónapban körbejárnak egy-egy cirkuszművészettel kapcsolatos témát egy műsoros pódiumest formájában a Fővárosi Nagycirkuszban. Ez az ARTista Café.

Állat és ember együttműködése a porondon, az artista életpályamodell, miként segíti a modern színpadtechnika az előadásokat, milyen hit vezérli az artistákat a pályájuk során? Csupa olyan téma, amiről mindenkinek van mondanivalója, akit kicsit is vonz ez a művészeti ág. A Fővárosi Nagycirkusz munkatársai számára pedig kifejezetten fontos minél több nézetet meghallgatni most, amikor hamarosan új cirkuszművészeti központ épül.

Artisták és a cirkuszbarátok rendszeres találkozójává vált a havi program. Az első – műsorszámokkal színesített – szerkesztett részben meghívott vendégekkel beszélgetnek a pódiumon, utána pedig kötetlenül folytatódik az este egy-egy csésze kávé és tea mellett. Számos neves artista, rangos művész, tudós és közéleti személyiség tisztelte már meg a programot jelenlétével és azzal, hogy megosztotta a gondolatait, ötleteit.

A január 16-ai estre elfogadta a szervezők meghívását:

Vincze Tünde légtornász, artista – aki a cirkuszi műsorok mellett rendszeresen dolgozza ki és tanítja be színházi előadások és tévéműsorok levegőakrobatikáját, legutóbb képernyőn a Sztárban sztárban, illetve a Nemzeti Színház Szeszélyes nyár című előadásában.

Csanádi Judit díszlettervező, a Képzőművészeti Egyetem rektora

Román Sándor koreográfus, az ExperiDance társulat művészeti vezetője

Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, akinek a pályáját végig kísérte a cirkusz és a varieté

Bodnár Enikő, a Veszprémi Kabóca Bábszínház bábtervezője, a Lúdas Matyi a cirkuszban című előadás káprázatos bábelefántjának megálmodója és Szántó Viktória bábdramaturg

Pál Dániel Levente költő, az Atlantisz gyermekei, a Lúdas Matyi a cirkuszban és a Dima karácsonya című cirkuszi előadások dramaturgja

Zséli Csilla jelmeztervező, a Fővárosi Nagycirkusz számos műsorának kosztümjeinek tervezője

A meghívott vendégekkel ezúttal is Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszélget.

Műsorszámokkal lép fel Markó Fruzsina és Herczeg Dávid, a Baross Imre Artistaképző Iskola növendékei és Fábry Pál artista.

A program ingyenes, ugyanakkor a szervezők regisztrációt kérnek a csicsely.zoltan@maciva.hu e-mail címre.

Szeretettel várnak minden cirkusz iránt érdeklődőt és rajongót!

Következő alkalmak:

Február 13. 18.00 Téma: Helyünk Európa cirkuszi térképén

Március 27. 18.00 Téma: Klasszikus és kortárs cirkusz egymás mellett élése