Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség vezetőségébe választották Fekete Pétert

2017 január 22. vasárnap, 16:02

Elnöki tanácsába választotta rendes közgyűlésén Fekete Pétert az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (European Circus Association – ECA) Monte Carlóban. Erről a Fővárosi Nagycirkuszban rendezett magyar kultúra napi ünnepi előadás előtt beszélt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

“Ez a gesztus a magyar cirkuszművészetre való odafigyelést is mutatja, azt a tényt, hogy a nemzetközi szervezet nyomon követi, mi történik Magyarországon, figyeli az itteni aktivitást, és kell nekik a hasznos kéz” – fogalmazott Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. igazgatója az MTI-nek. Elmondta, hogy Monte Carlóban pénteken született a döntés.

Fotó: fnc.hu

Az eseményen Helmuth Grosskurt, a szervezet igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két évben figyelemmel kísérték a magyarországi cirkuszművészetet érintő fejlesztéseket, a művészeti ág megújításáért végzett munkát, és úgy érezték, elnökségükön belül is szükség van ezekre az energiákra – idézte fel az igazgató.

Az elnökségen belül van, aki a klasszikus cirkuszművészetért, más az alternatív cirkuszért vagy a szociális cirkuszért felelős. Fekete Péter elnökségi tagként elsődleges feladatának a különböző cirkuszművészeti ágak egymáshoz való közelítésének ügyét, illetve a cirkuszművészet mint közcélú, közösségi üzeneteket hordozó előadóművészeti ág elismertetéséért tartja, így tisztségében ezeket a szempontokat fogja képviselni.

Az igazgató kiemelte: elnökségi tagsága nem csak személyes érdeme, ezért elődei és a méltán híres magyar cirkuszművészek is igen sokat tettek. “Magyarországot komolyan elismerik, hiszen a mi artistáink és az én elődeim a korábbi évtizedekben nagyon komolyan letették a névjegyüket ebben a művészeti ágban” – tette hozzá.

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség nonprofit szervezetként 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja az Európában található cirkuszokat, népszerűsítse azokat, illetve, hogy megőrizze a cirkuszművészet értékeit. Az ECA mintegy 130 cirkuszt, művészeket és fesztiválokat képvisel 29 országban, de segítséget nyújt egyebek mellett az utazó cirkuszos családok gyermekeinek taníttatásában is. A szervezet működését tagdíjakból és adományokból finanszírozza.

Forrás: MTI