“Látjuk az utat, a küzdelmet, ami a csodáig vezet” – Halász Glória a Mi ez a cirkusz? c. filmről

2017 február 02. csütörtök, 9:05

Február 2-ától látható a hazai mozikban a valóság és a fikció határán egyensúlyozó Mi ez a cirkusz?.

A film egyedülálló bepillantást ad a Recirquel újcirkuszi társulat életébe. Halász Glória rendezőt a Médiatanács blog kérdezte.

A Médiatanács blog cikkéből:

“Első pillanattól fogva világos volt, hogy nem egy egyszerű dokumentumfilmet szeretnék róluk készíteni, hanem valahogy bele szeretném vinni azt, ahogy ők léteznek. Mert ha elmész egy próbaterembe és nézed ezeket az artistákat, a kulisszák korántsem olyan csillogóak, mint a színpad. Látjuk az utat, látjuk a sok küzdelmet, izzadtságot, fájdalmat és a sérüléseket, de ennek ellenére, mindig egy pici csodával, létrejön egy trükk, egy kis varázslat. Ezért gondoltam, hogy a klasszikus dokumentumfilm mellett, ahol követünk egy próbafolyamatot és megismerjük őket a saját életterükben vagy a portrékon keresztül, beemelünk játékfilmes, fikciós jeleneteket, amikkel sikerül őket még jobban megismerni, hiszen ezeket a stáb velük együtt találta ki” – mesélte Halász Glória a film születéséről, mely a Recirquel hat fiatal artistáját mutatja be.

Halász Glória a 2014-es CineFest díjazottjaként (fotó: filmnews.hu)

“2013-ban találkoztam a társulat vezetőjével, Vági Bencével és a csapat néhány tagjával, és nagyon rokonszenvesek voltak nekem. Akkor még nem volt ennyire magasan a csillaga a társulatnak, egy a Sziget Fesztiválon szerelemből, szeretetből, szerény anyagiak segítségével létrehozott előadással robbantak be a köztudatba, és lehetőséget kaptak, hogy fellépjenek a Művészetek Palotájában. Itt tartottak, amikor megismerkedtem velük. Feltűnt, hogy nagyon eredeti személyiségek vannak ebben a társulatban, mindenkinek van egy nagyon erős karaktere és sorsa e mögött, és ez már önmagában nagyon inspiráló volt. Nagyon gyorsan megfogalmazódott a fejemben, hogy kellene róluk készíteni egy filmet. Jókor találkoztunk, mert tudtam, hogy a következő Müpás bemutatót megelőzi majd egy próbafolyamat, ez 2014 év elején el is indult. A cirkuszt gyerekkorom óta szeretem, nem volt kérdés, hogy valamikor készítek filmet ebben a témában. Magyarországon a Recirquelt megelőzően az újcirkusznak nem voltak ilyen professzionális művelői. Ezért meg akartam örökíteni azt, hogy az itthoni cirkuszi életben újdonságnak számító irányzattal mi történik, hogyan épül be a kulturális életbe vagy egyáltalán hogyan fogadják az emberek. El is mondja a társulat vezetője a filmben, hogy falakba ütközött, amikor elkezdte ezt itthon csinálni, és sokan szembementek vele a klasszikus cirkusz képviselői közül” – számolt be Halász Glória a társulattal való megismerkedéséről.

A rendező elmondta, a forgatások próbáltak “ügyesen-okosan” láthatatlanná válni, és közben eggyé válni velük. “Nem volt probléma, hogy megnyíljanak nekünk. Egyrészt ők is érezték a kíváncsiságot és az elszántságot a mi részünkről is, másrészt nem tudok a nevükben nyilatkozni, de azt gondolom, hogy ez egy kivételes alkalom egy artista számára is, és büszke lehet rá, hogy megmutathatja az utat, ami egy ilyen produkcióhoz vezet. Kérdezte vaki, hogy nem félek-e attól, hogy leleplezzük a trükköt. Hiszen megmutatjuk, hogyan készül. De én inkább ebben az esetben azt érzem, hogy amit látunk a színpadon, talán még értékesebb azzal együtt, hogy tudjuk, milyen nehezen születik meg.”

A teljes interjú itt olvasható.