Lenyűgözte a Recirquel az Izraeli Operaház közönségét

2017 február 16. csütörtök, 12:04

Héberül aratott sikert egy magyar produkció Tel-Avivban.

Egy hét alatt több mint hétezren látták a magyar Recirquel Társulat öt egész estés előadását az Izraeli Operaházban, amely első alkalommal tűzött műsorára újcirkusz produkciót. A héber nyelven február 6. és 12. között bemutatott A Meztelen Bohóc című darabot nemcsak a közönség, hanem a kritika is hatalmas lelkesedéssel fogadta, „varázslatos showként” és szavakkal vissza nem adható, „újfajta lelki-mentális orgazmusként” aposztrofálták a magyar társulat előadását.

Recirquel / Fotó: Elena Zapassky

A legnépszerűbb izraeli hírportál, a ynet.co.il ( „Cirkusz, amilyet még sohasem láttatok” című cikkében erősen ajánlott „varázslatos showként” mutatja be A Meztelen Bohócot, amelynek gyönyörű atmoszféráját a cirkusz, a színház és az akrobatikus testmozgás összekapcsolása adja.  A lap szerint különleges koreográfiájú kortárs magyar cirkuszban egyszerre van jelen a hihetetlen emberfeletti teljesítmény, a kifinomult testmozgások és a melankolikus lírai érzékenység.

Egy másik izraeli lap, a Mako színikritikusa „újfajta lelki-mentális orgazmusként” írja le a Recirquel produkciója nyújtotta látványt, amit szerinte szavakkal nem is lehet visszaadni: „az előadás különleges képei és hangulata napokon keresztül kitörölhetetlenül az agyadban maradnak”.

A lap szerint a darab igazi különlegességét az adja, hogy sokféle pszichológiai és filozófiai rétegből épül fel, miközben egészen testközelből látjuk az artistákat, szinte érezve a leheletüket is.

„Tel-Avivban szinte ismeretlen az újcirkusz műfaj, elvétve mutatnak csak be kortárs, színházi cirkusz produkciókat, így úttörőként érkeztünk Izraelbe” – mondta Vági Bence. A Recirquel alapító-művészeti vezetője kiemelte, hogy a közönségsikerhez az is hozzájárult, hogy az operaház kérésére héberül mutatták be a darabot. Hozzátette: az izraeli közönségnek lesz még lehetősége látni a Recirquelt, a következő előadássorozatról már tárgyalnak az intézménnyel.

Recirquel / Fotó: Elena Zapassky

A Recirquel legmonumentálisabb darabja, A Meztelen Bohóc nem először aratott szakmai és közönségsikert külföldön: tavaly a spanyolországi San Sebastianban, illetve Hollandiában, idén januárban pedig Cannes-ban, a Palais de Festivals et des Congres-ben több mint 2400 néző előtt – francia nyelven – mutatták be az egész estés újcirkusz produkciót.  A Meztelen Bohóc, amelynek a létrejöttéről készült mozifilmet, a Mi ez a cirkusz?-t február elejétől vetítik a hazai mozik, Magyarországon áprilisban és májusban összesen öt alkalommal tekinthető meg a társulatnak otthont adó Müpában.