Az izsevszki cirkuszfesztivál vendége volt Fekete Péter

2017 március 13. hétfő, 17:16

A világ legnagyobb cirkuszművészeti konszernje, a több mint 40 orosz állami kőcirkuszt irányító cirkuszvállalat, a Rosgoscirk igazgatójának, D. E. Ivanovnak a meghívására érkezett Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az udmurt fővárosba, a jubileumi 10. Nemzetközi Cirkuszfesztiválra.

A Fővárosi Nagycirkusz közleménye:

Hétfőn az Udmurt Köztársaság elnöke, A. V. Soloviev az elnöki palotában köszöntötte a cirkuszművészet mestereit, akik felkérésére szakmai konferenciát és tanácskozást tartottak a cirkuszművészet aktuális kérdéseiről. Urs Pilz, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál alelnöke, a Cirkuszművészeti Világszövetség (FMC) elnöke elmondta, hogy Izsevszk ma jelentős cirkuszművészeti találkozóhelyként ismert a világon. Fekete Péter méltatta az Udmurt Köztársaság elhivatottságát, hiszen kevés ország vállalkozik arra, hogy új cirkuszművészeti központot építsen.

Fotó: Eduard Karipov

Az alig több mint 10 esztendővel ezelőtt átadott új cirkuszépületet most építészeti szempontból is tanulmányozza a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, aki arra kérte udmurt kollégáit, osszák meg vele a működtetés során összegyűjtött megfigyeléseiket, hiszen a Magyarországon felépülő új cirkuszművészeti központ tervezésénél fontosak lehetnek a nemzetközi üzemeltetési tapasztalatok.

Az Izsevszkben megrendezésre kerülő jubileumi cirkuszfesztivál ünnepi esemény, amelyen a legjelentősebb cirkuszművészeti nagyságok vesznek részt. A mongóliai, koreai cirkusz, az egyik legrégebbi moszkvai cirkusz, a Nikulin Cirkusz, a Peter Dubinsky nevével fémjelzett Firebird Production, a moszkvai cirkusziskola, a neves francia cirkuszfesztivál igazgatója, valamint a monte-carlói fesztivál alelnöke mellett Fekete Péter nemcsak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát képviseli a neves rendezvényen, ahol a keleti félteke legnívósabb produkciói lépnek a porondra. Talán a legjobbakat a 2018-as Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is láthatja a közönség…

„A világ cirkuszművészete Magyarországra figyel; tiszteli, értékeli a hazánkban történő változásokat. Részint a világban korábban és jelenleg utazó artistaművészek által keltett jó hírünk, részint a megújulási törekvéseink miatt szentelnek nagy figyelmet nekünk. A figyelem kötelez, minden nyilatkozatunk, minden gondolatunk feljegyzésre, értékelésre kerül. Köszönet és tisztelet az elődöknek, akik megalapozták a jó hírünket a világban, így Izsevszkben is. Bízhatunk abban, hogy a következő budapesti fesztiválra a világ minden szegletéből eljönnek majd, hiszen az újkori európai cirkuszművészet fennállásának 250 éves évfordulóját Magyarországon ünnepelhetjük majd először 2018-ban” – nyilatkozta Fekete Péter.

Az elnöki találkozót követően a szakma képviselői megtekintették a gálaestet, majd az elkövetkező napokban szakmai konferenciákon, megbeszéléseken tanácskoznak a cirkuszművészet kérdéseiről. Fekete Péter szombaton, a záró gálán adja át a MACIVA különdíját az általa kiválasztott legértékesebb cirkuszi produkciót bemutató artistaművésznek vagy csoportnak.