Méhes Csaba: “Nincs az rendjén, hogy a gyerekek félnek a bohóctól”

2017 április 26. szerda, 8:06

Méhes Csaba nyerte el a Grand Prix díjat a világ egyik legjelentősebb, bohócokat bemutató cirkuszművészeti fesztiválján.

A Magyar Teátrum cikkéből:

A rangos nemzetközi zsűri egyhangúan Méhes Csabának ítélte a Grand Prix díjat az odesszai 7. Comediada Nemzetközi Bohóc- és Pantomim Fesztiválon. Az előadóművész elmondta, Fekete Péterrel, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztossal már egy ideje gondolkodnak egy bohócképzés létrehozásán, amire már régóta szükség van. “A bohóc a cirkusz egy nagyon fontos, kulcsfontosságú figurája. Nem csak én látom úgy, hogy manapság nagyon nehéz jó bohócot találni, sok helyről hallom ezt, ez az egész cirkuszi és varieté szakmában jelenlévő probléma. Valahogy nincs az rendjén, hogy a gyerekek félnek a bohóctól” – hangsúlyozta.

Méhes Csaba (fotó: magyarteatrum.hu)

Méhes Csaba (fotó: magyarteatrum.hu)

Fekete Péterrel arról kezdtek el beszélgetni, hogy valamit tenniük kell, és ha új cirkuszközpontot akarnak létrehozni, akkor be kell indítani a bohócképzést is, valamint újra kell gondolni az egész artistaképzést is. “Péter kapott egy meghívást Odesszába a Comediada Fesztiválra, hogy szeretettel látják, mint cirkuszigazgatót és zsűritagot. Felajánlotta, hogy menjek ki vele, nézzük meg, hogy kint hogy működik Odesszában ez a dolog, gyűjtsünk tapasztalatokat. Nagyon megörültem, mert ez mindkettőnk számára nagyon fontos dolog. Mivel a fesztivál produkciókat is keresett, elküldtem a jelentkezésemet, és nagy örömömre bevettek a műsorba. Akkor még nem is tudtam, hogy ez egyben verseny is. Tehát ezt a díjat kicsit a véletlennek is köszönhetem” – számolt be Méhes Csaba.

Az odesszai fesztiválról elmondta, hatalmas élmény volt, indulás előtt nem is gondolta volna, hogy ennyi csodálatos élményben lesz része, elutazáskor leginkább a tapasztalatszerzés vezérelte. “Olyan komikusokkal és bohócokkal találkoztunk, hogy leesett az állunk. Az ukrán és az orosz cirkuszi képzés iszonyú magas szinten áll, nagyon magasak a követelmények, nagyon értenek a művészetükhöz. Nem véletlen, hogy az ukrán és az orosz bohócok messze földön híresek. Ennek a népnek olyan lelkülete van, amit nem lehet utánozni, nem lehet máshol megtalálni. A produkcióiknak van mondanivalója, ami szintén nagyon fontos, és kellő alázattal rendelkeznek, hogy a szakma minden ágát megtanulják. Olyan figurákkal találkoztunk, akikkel az ismeretség örök életemre meghatározó” – mesélte a Grand Prix-díjas bohóc.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok